Hopp til hovedinnhold

Fuglekunnskap:

Få en ugle i kassa – delta i Oppdrag fuglekasse!

Perleugla er en av våre minste ugler, og er hyggelig leieboer å få i fuglekassen. Spesielt tallrik er den når det er mange mus å fange i skogen, og i slike år kan boligmangelen være stor. Da er det fint å hjelpe ugla ved å bygge kasse til den.

Av Martin Eggen

Publisert 07.02.2019

Årets Oppdrag fuglekasse er i gang, og i år står perleugle, stær og svarthvit fluesnapper i fokus.

Oppdrag fuglekasse er et samarbeidsprosjekt mellom Miljøagentene, Norsk Ornitologisk Forening og Naturvernforbundet, finansiert av Sparebankstiftelsen DNB. Vi vil invitere folk til å delta i en stor nasjonal dugnad for å hjelpe fuglene, og samtidig ønsker vi å spre naturglede, kunnskap og engasjement om livet til fuglene og de utfordringene de møter.

Å få en ugle i kassa kan være enklere enn du tror! Når det er gode næringsforhold, går uglene mer enn gjerne til hekking. Besøk siden Oppdrag fuglekasse, så ser du hvordan du «tryller frem» en fuglekasse som passer til akkurat denne arten.

Viktige ting å tenke på

Perleugla lager ikke noe reir selv. For å unngå at eggene blir liggende uten myk beskyttelse, må vi fylle kassa med et par liter grov sagflis. Ugla lager da en grop  i sponet, slik at det blir et fint sted å legge eggene. Kassa plasserer du i et stort tre i skogen. Du må henge den ganske høyt i treet, minst tre meter. Hvert uglepar trenger litt plass å leve på, så  kassene bør ikke stå nærmere hverandre enn én kilometer. Selv om det er en fordel å sette opp kassene tidlig på vinteren, kan kasser satt opp i april bli tatt i bruk. Siden kassa er litt større og tyngre enn de man lager for småfuglene, må du passe ekstra godt på, slik at kasse henger godt, og at det ikke er fare for at den faller ned. Allerede etter nyttår kan du begynne å lytte etter perleuglas sang i skogen for å undersøke om den er i nærheten.

Har du fått leieboere?

Noe av det aller mest spennende er å besøke kassa for å se om uglene er på plass. Når man nærmer seg treet man har plassert kassen i, sitrer det ekstra i hele kroppen! Det kan bli både skuffelse og stor glede. Uglene legger av og til eggene ganske tidlig på våren, men man bør ikke forstyrre dem da. Første besøk ved uglekasse bør skje i slutten av april eller begynnelsen av mai. Skrap forsiktig på trestammen, og se om ugla titter ut på deg! De fleste ugler gjør nemlig det, men ulike ugler oppfører seg forskjellig. Noen sitter og venter i innflyvningshullet når du nærmer deg, mens andre ikke vil forlate eggene, og dermed ikke viser seg. Uansett bør du gjøre besøket ditt kort, og la uglene få mest mulig fred. 

Når ugleungene har flydd ut av kassa, kan du rense den og gjøre den klar for neste år. Siden mange dyr i skogen vil ha tak i perleuglas egg, liker uglene å hekke på nye plasser hvert år. Måren husker nemlig hvor kassene står, og kan komme tilbake på besøk for å spise egg og unger dersom den har vært på besøk før. Dersom du mistenker noe slikt, eller at kassa har hengt på samme sted i flere år, kan det være smart å flytte den. Du trenger ikke å flytte den så langt, bare 50–100 meter, gjerne til et frittstående tre i et åpent skogslandskap.

Oppdrag fuglekasse

Perleugle
Perleugla hekker over det meste av landet, men er fåtallig på Vestlandet. Den trives godt i bar- og blandingsskog, men kan godt hekke i ren løvskog også. Ditt første møte med perleugla glemmer du aldri! FOTO: Bjørn Erik Foyn
Perleugle
Perleugla hopper av og til opp i åpningen når det nærmer seg mennesker eller andre potensielle farer. Men oftest kommer den ikke ut før du skraper på stammen. Da blir den gjerne sittende å se på deg. Ikke forstyrr ugla tidlig i hekkesesongen, og begrens antall besøk. Fuglene må få mest mulig fred til familieliv. FOTO: Bjørn Erik Foyn