Hopp til hovedinnhold

Internasjonalt:

Norske havørner til Skottland

Det planlegges nok en gang å eksportere norsk havørnunger til Skottland. NOFs Prosjekt Havørn har den siste tiden vært i møter med personell fra både Aros Centre på Isle of Skye og den britiske BirdLife-partneren RSPB.

Av Morten Ree

Publisert 22.03.2006

NOFs Prosjekt Havørn har sammen med The Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) og Aros Centre på Isle of Skye innledet et nytt samarbeid for eksport av havørnunger fra reir langs norskekysten. Dette er ikke noe nytt prosjekt. Første gang dette skjedde var i tidsperioden 1975 til 1985, da hele 82 havørnunger ble transportert over til Skottland. Dette førte til at havørn etablerte seg og forsøkte hekking i 1983. Først to år senere ble det vellykket hekking, og den første flygedyktige ungen forlot sitt reir sommeren 1985. Siste kjente hekking i Skottland før dette var tilbake i 1916. I tidsperioden 1993 til 1998 ble ytterligere 58 havørnunger sluppet i det skotske kystlandskapet.

Per i dag er det registrert 32 territorielle par i Skottland, og bestanden er i vekst. Men det foregår også ulovlig jakt på havørn i landet, og flere har blitt skutt eller forgiftet opp gjennom årene. For å sikre fortsatt vekst i bestanden har man nå konkrete planer om en ny periode med eksport av unger fra den meget solide norske hekkebestanden.

I tillegg til at NOF og Prosjekt Havørn er involvert i eksport av unger, er det også et bredt samarbeid over Nordsjøen med flere aktive partnere om å utvikle og tilrettelegge for informasjon og kunnskap om arten. Etter siste møte i Skottland gikk derfor turen over til Norge med folk fra De Britiske øyer til en studietur på Havørnsentret i Bodø.

NOFs Prosjekt Havørn har vært drevet aktivt siden 1974 og det er Alv Ottar Folkestad som leder prosjektet. Med seg har han et stort nettverk av personer langs kysten som gjør en stor innsats med registrering, ringmerking og kartlegging av vår største rovfugl.

Havørn
Voksen havørn fotografert på Radøy i Hordaland i januar 2006. FOTO: Håvard Nagell Bjordal