Hopp til hovedinnhold

Naturforvaltning:

15 norske havørnunger på plass i Irland

NOFs havørnprosjekt lyktes i forrige uke å samle inn 15 havørnunger i Midt-Norge. Mandag 18. juni gikk transporten med havørnunger fra Værnes lufthavn til Irland. Etter noen dagers opphold hos Tom Roger Østerås i Stjørdal skal de 15 havørnungene danne grunnlaget for en ny havørnbestand i Irland.

Av Ingar Jostein Øien

Publisert 20.06.2007

Vi er svært fornøyd med innsamlingsresultatet på 15 havørnunger, sier Torgeir Nygård, som sammen med Duncan Haley har vært ansvarlig for innsamlingen i Midt-Norge gjennom NOFs havørnprosjekt. Vi henter kun fra reir som har to unger, og med tanke på at havørnparene i gjennomsnitt bare hekker annethvert år, og at det igjen er kun en fjerdedel av reirene som har to unger synes vi det har gått lett å få tak i de 15 ungene. Dette skyldes ikke minst de mange gode lokale ildsjelene som NOFs havørnprosjekt har langs hele kysten.

Tom Roger Østerås har fungert som vert for ørnungene fram til de ble sendt til Irland. Han har innredet en egen del av uthuset til husverten Arne Moksnes spesielt til formålet, og menyen har bestått av fisk som han har skaffet fra lokale fiskere. Flere representanter fra “White-tailed eagle reintroduction project” som ønsker å reetablere havørnen i Irland var på plass på Vikanlandet i Stjørdal når havørnungene ble klargjort for transporten. Havørnen har vært utryddet i Irland i mer enn 100 år, og målet for irene er å re-etablere en hekkebestand av havørn i Irland ved å importere 100 norske havørner over en femårsperiode. Prosjektleder Alan Mee, som er ansvarlig på irsk side kan fortelle at ørnene nå skal oppbevares en drøy måned i Irland før de slippes ut i naturen. Da blir de stående i bur uten øyekontakt med mennesker, og mates gjennom rør inn til buret. For at vi skal kunne følge med på hvordan det går med ørnene, blir alle fuglene påmontert radiosendere, sier Mee. Fuglene blir sluppet i Killarney nasjonalpark, hvor Alan Mee tror ørnene vil finne seg godt til rette.

Alan Mee og hans kolleger har arbeidet aktivt for å opplyse om at havørnen stort sett spiser fisk, og at det er lite sannsynlig at det kommer til å bli registrert tilfeller av at de utsatte ørnene vil forsyne seg av lam. Likevel er dette en bekymring blant irske bønder, og da flyet med ørnene landet i Irland på mandag, var en gruppe på 50 bønder på plass for å demonstrere mot importen.

Alv Ottar Folkestad, leder for NOFs havørnprosjekt, er samtidig godt i gang med innsamlingen av havørnunger langs kysten av Vestlandet, og disse fuglene blir i slutten av inneværende uke fløyet til den skotske østkysten. På vår vestkyst har det vært færre reir med to unger i, slik at innsamlingen her har vært langt mer tidkrevende, sier Alv Ottar. Likefult regner han med at 15-18 unger vil bli sendt over til skottene. Skottland ønsker å styrke havørnpopulasjonen som allerede er etablert vha. havørn som er innsamlet i Norge.

Havørnunger klare for eksport
To havørnunger innsamlet og klare for transport til Irland. FOTO: Ingar Jostein Øien
Tom Roger Østerås
Tom Roger Østerås (t.v.) og Alan Mee med en av havørnungene. FOTO: Ingar Jostein Øien

Kommentarer til nyheten (2)