Hopp til hovedinnhold

BirdLife Aust-Agder

Sjeldent besøk på Tromøya!

Det hender man ser malplasserte kritthvite fjærballer på snøløse øyer langs sørlandskysten om vinteren, og da er det som regel lirypa som har tatt seg en tur. Overraskelsen var derfor stor da Frode og Fredrik Steffensen varslet om en fjellrypestegg på Bottstangen på Tromøya 4. januar! Denne arten må man vanligvis betraktelig mange flere meter over havet for å finne!

Av Helge Venaas

Publisert 05.01.2020

Bottstangen er en ypperlig plass å stå med teleskop, kikkert og kamera for å oppleve dykkere, andefugler, lommer, måker og alkefugler i vintersesongen, og selv om det blåste godt fra nord 4. januar, var det flere fuglekikkere som hadde tatt turen. Det fleste hadde kanskje håp om å treffe på en dvergdykker eller en islom. Da den enda sjeldnere gulnebblomen dukket opp og varselet gikk over "Fuglealarm Aust-Agder", kunne det vel ikke bli bedre?

Høydepunktet på dagen ble nok likevel fjellrypesteggen som ble funnet av Fredrik Steffensen og meldt kl. 15.00. Til tross for korte vinterdager var det flere som la veien ut for å få oppleve både gulnebblom og fjellrype. Gulnebblomen forsvant dessverre fort, men steggen fant seg etterhvert godt til rette og begynte å beite på småvekstene ved Blåmannen, ca. hundre meter vest for Bottstangen. Selv om den ble skremt opp av turgåere, fløy den etter en stund tilbake og så ut til å slå seg til ro før nattemørket senket seg.

I det det begynte å lysne dagen etter kunne nye skuelystne slå fast at den ikke hadde flyttet seg mange meterne. Meldingene gikk nok en gang og flere fornøyde fuglefolk fikk seg kortreiste norgeskryss. Om historien ender like lykkelig for fjellrypesteggen er et annet spørsmål, for lettere synlig bytte kommer vel aldri vandelfalken til å få! Vi krysser fingrene for at den truete rypa finner veien tilbake til den snødekte fjellheimen!

Fjellrype
Fjellrypesteggen har spinkelt nebb og en solid svart strek fra nebb til øye. FOTO: Helge Venaas
Fjellrype
Per Kristensen og Espen Birkeland fotograferer den sjeldne gjesten. FOTO: Skjermdump fra NRK Sørlandets nyhetssending 06.01.20