Forsiden
Du er her: Forsiden > Organisasjonen > Vardø lokallag av NOF Finnmark
  Siste nytt    Om oss    Bli medlem    Tillitsvalgte    Lokallag    Kalender    Tidsskrift    Kontakt oss    

Vardø lokallag av NOF Finnmark

Av Dag Gjerstad (05.06.2018)

Nok en gladmelding fra lyse nord - denne gangen så langt øst som vi kommer i landet vårt. Det etableres nå et nytt lokallag i landsdelens eldste by, Vardø - byen ved Østhavet. Dag Gjerstad var til stede da det nye interimstyret ble valgt, og han har sendt oss denne rapporten.

NOF Vardø

Ved siden av Haakon den syvende statuen på Vardøhus Festning, det nye interimstyret i Vardø lokallag av NOF Finnmark; fra venstre styremedlem Kjell Odin Larsen, Kai-Egil Evjen (ingen tillitsverv), kasserer Erling Slettvold, styremedlem Kjell Halonen og leder Birger Knudsen. (Opphavsrett: Dag Gjerstad) Større bilde

Lomvi Hornøya

Lomvier på Hornøya (Opphavsrett: Hildegunn Didriksen) Større bilde

Lunde med fiskefangst

Lunde med fiskefangst på Hornøya (Opphavsrett: Thor-Arthur Didriksen) Større bilde

Vardø fikk sin bystatus i 1789 av danskekongen i ruinene av den franske revulusjonen, men kanskje aller viktigst, de slo erkerivalen Hammerfest med ca. 2. timer da kunngjøringer fra kongens by tok litt tid den gangen!

Byen har lange og stolte tradisjoner, ikke bare som handelssted og administrativt senter fra middelalderen, men også som et anerkjent fuglested. I dette området kan man se en rekke Varangerspesialiteter, og i dette området opptrer av naturlige årsaker ofte sjeldenheter - de stopper opp og betenker seg før de begir seg ut i Østhavet til den sikre død.

Og ikke minst, byen har et berømt fuglefjell på dørterskelen! Hornøya - et trekkplaster for hundrevis av turister og langveisfarende, samt et yndet objekt for avansert sjøfuglforskning, et emne NOF Finnmark har skrevet mye om i Lappmeisen 2016, og som vi stadig vil komme tilbake til.

Det var derfor naturlig at Vardø allerede på et tidlig tidspunkt fikk sin eget lokallag av NOF Finnmark, og allerede på 80-tallet kom aktiviteten igang med ildsjeler som bl.a. Leif Larsen. I tillegg lå også Lappmeisen-redaksjonen i Vardø i noen år. Men som ellers i samfunnet opplevde Vardø en nedgang i det organiserte fuglevernarbeidet fra begynnelsen av 2000-tallet og framover til ganske nylig.

Det er derfor dobbelt gledelig at fugleinteresserte sjeler igjen organiserer seg i Vardø og dobbelt gledelig at Kjell Odin Larsen, sønn av Leif Larsen, er en av disse sammen med Birger Knudsen, Kjell Halonen og Erling Slettvold. Birger Knudsen er valgt til leder i det nye interimstyret.

Fylkeslaget og webbredaksjonen gratulerer Vardø med lokallaget og ser fram til et tett samarbeid med gjensidig nytte i årene som kommer.