Hopp til hovedinnhold

BirdLife Finnmark

Forskningshjørnet - Høyere sjøtemperaturer i nord er dårlig nytt for ærfuglen

Vi presenterer nå en helt ny spalte - Forskningshjørnet - i regi av NOF Finnmark. Her vil vi med jevne mellomrom presentere informasjon og nyheter fra fugleforskningens verden. Vi starter med en nyhet fra Framsenteret (FRAM – Nordområdesenter for klima og miljøforskning) som har presentert forskningsnytt om at de stadig høyere vanntemperaturene er dårlig nytt for ærfuglen.

Av Dag Gjerstad, Hildegunn Didriksen og Thor-Arthur Didriksen

Publisert 21.09.2018

Ærfuglen (Somateria mollissima) er en stor kystbunden dykkende sjøfugl og dykkand i andefamilien. Med sine vel 2 kg er den en av våre største dykkender.

Ærfuglen hekker på holmer og skjær over det meste av landet, men er klart vanligst i Nord-Norge. Hekkefuglene overvintrer langs kysten ikke langt fra sine hekkeområder. Videre kommer det vinterstid mange ærfugl fra Svalbard som overvintrer langs kysten av Finnmark og Troms. Men bestanden har gått tilbake gjennom flere år uten at forskerne har hatt noe klart svar på dette.

Sveinn Are Hanssen er seniorforsker ved NINA - Norsk institutt for naturforskning. Han og andre forskere ved NINA har brukt populasjonsdynamiske modeller for å komme fram til at varmere hav er en direkte årsak til at det har blitt færre ærfugl.

Les mer om dette på Framsenteret sine hjemmesider.

Les mer

Ærfuglhann
Ærfugl hann. FOTO: Hildegunn Didriksen