Hopp til hovedinnhold

BirdLife Finnmark

Utfordringer med rødrev i naturreservatet på Slettnes

NOF Finnmark har den siste tiden fokusert på predasjonspresset av blant annet tyvjo forårsaket av en unaturlig stor bestand av rødrev ved naturreservatet på Slettnes. Vi har derfor sendt en henvendelse til fylkesmannen i Finnmark for å ta opp denne utfordringen. Rødrevproblematikken på Slettnes har også vært publisert i lokalmedia i den siste uka.

Av Dag Gjerstad, Hildegunn og Thor-Arthur Didriksen

Publisert 13.01.2019

NOF Finnmark har den siste tiden fokusert på predasjonspresset forårsaket av det vi mener er en unaturlig stor bestand av rødrev ved naturreservatet på Slettnes. En av fastland-Europas største tyvjokolonier er redusert fra 250 hekkepar til knapt 60 hekkepar de siste årene. 

På denne bakgrunn har NOF Finnmark tatt kontakt med Fylkesmannens miljøvernavdeling for å få en fortgang i arbeidet for å evaluere situasjonen ytterst på Nordkynhalvøya.  NOF Finnmark sin målsetning er å sette inn tiltak som beskytter den sårbare fuglefaunaen på en bedre måte enn det som har vært tilfelle de siste årene. Hele brevet kan leses ved å laste ned PDF'en. Det er også lagt ved en PDF fra ifinnmark med tittelen "Mating av denne krabaetn kan gi uante følger".

Rødrev er en naturlig predator på blant annet fugl og har vært tilstede i norsk fauna i all tid. Likevel er nok vår oppførsel hovedårsaken for artens voldsomme ekspansjon de siste ti-årene, med alvorlige konsekvenser for bakkehekkende fugl. Tiltak for å bekjempe arten er innført blant annet med hensyn på utbredelsen av dverggås med gode resultater. Ikke uventet er meningene delte også hos oss fugle- og naturvenner.

Da er viljen til å bekjempe innførte predatorer betydelig større, men også vanskeligere; eksempler her er minken som desimerer sjøfuglbestander langs hele kysten av vårt langstrakte land samt røyskatt og ilder som spiser ned store deler av den naturlige fuglefaunaen på New Zealand.

Linken nedenfor viser et eksempler fra Australia - en påminnelse om hvor galt det kan gå dersom man ikke passer på...

https://www.watoday.com.au/national/western-australia/protected-birds-abandon-wa-sanctuary-after-feral-cat-massacre-20190108-p50q7x.html?utm_source=Nature+Briefing

Rødrev
Rødreven, som er svært så vanlig hos oss, kan gjøre stor skade hos bakkehekkende fugl. Dette bildet av en valp er tatt i Nuvsvåg i Loppa kommune. FOTO: Hildegunn Didriksen
Innspill til Fylkesmannen i Finnmark
FOTO: NOF Last ned (PDF)
Mating av denne krabaten kan gi uante følger
FOTO: ifinnmark Last ned (PDF)