Hopp til hovedinnhold

BirdLife Finnmark

Forskningshjørnet - Nyutviklet metodikk for kartlegging av svømmetrekk hos alkefugl

Vår nye spalte "Forskningshjørnet" i regi av NOF Finnmark presenterer informasjon og nyheter fra fugleforskningens verden. Vi fortsetter med en fersk publikasjon fra SEAPOP (avledet av den engelske termen for sjøfuglbestander – seabird populations). En ny forskningsrapport fokuserer på svømmetrekk hos alkefugl de første to månedene etter avreise fra hekkekoloniene. Dette er en kritisk periode for mange alkefugler da ungene forlater hekkehyllene før de er flygedyktige.

Av Hildegunn og Thor-Arthur Didriksen

Publisert 19.02.2019

Alkefuglene (Alcidae) er blant våre mest typiske sjøfugler, og de går sjelden i land utenom i hekketiden. På verdensbasis finnes det i overkant av 20 alkefuglarter. Kun seks av disse hekker i Europa, og alle opptrer i arktiske strøk. I Norge har vi i tilknytning til fastlandet 5 hekkenede arter (alke, lomvi, polarlomvi, lunde og teist). I tillegg har vi den vesle alkekongen som hekker på Svalbard og er en vintergjest langs kysten vår.

Alkefuglene egger kun ett egg (med unntak av teist), blir sent kjønnsmodne og voksenfuglene lever lenge. Alkefuglene er karakterfugler i våre fuglefjell. De er tettbygde svømmefugler som har kort hals og kort stjert. Vingene er korte og smale, og flukten er rettlinjet samtidig som vingeslagtakten er rask.

Føden består for en stor del av fisk og krepsdyr.

Fjærdrakten er meget tett og isolerende, og de er dyktige svømmere og dykkere. Men fjærdrakten gjør også disse fuglene utsatte for oljeutslipp. Dersom en oljeflekk på størrelse med et kronestykke sammenklistrer fjærdrakten, vil isolasjonen bli svekket. Utgangen vil oftest være fatal gjennom at fuglen avkjøles så den til slutt dør.

Sjøfuglbestander verden over er i tilbakegang. Og som for mange av våre andre sjøfugler, står det ikke særlig bra til med alkefuglene. Status for de forskjellige artene er pr. i dag som følger på rødlista:

  • Lomvi - Kritisk truet (CR).
  • Polarlomvi - sterkt truet (EN).
  • Alke - sterkt truet (EN).
  • Lunde - sårbar (VU).
  • Teist - sårbar (VU).
  • Alkekonge - livskraftig (LC)

Årsakene til dette er sammensatt. Derfor er utviklingen av den metodikken som omtales i artikkelen fra SEAPOP viktig for miljøforvaltningen. Dette gjennom at den forbedrer forutsetningene for å treffe riktige beslutninger for å ivareta sjøfuglbestandene og habitatene de er avhengige av i sårbare livsstadier.

Les mer om dette gjennom å følge linken nedenfor.

Les mer

Lomvi med fisk
Fisk utgjør en svært viktig del av menyen for våre alkefugler, her representert med en fiskespisende lomvi fra Hornøya. Bildet er fra juli 2018. FOTO: Hildegunn Didriksen
Lomvifamilie
Lomviungen har hoppet til sjøs, og er sammen med faren klar til den farefulle ferden mot oppvekstområdet. Bildet er fra Hornøya, juli 2016. FOTO: Thor-Arthur Didriksen