Forsiden
Du er her: Forsiden > Organisasjonen > Ringmerkerens hjørne presenterer gulbrynsanger
  Siste nytt    Om oss    Bli medlem    Tillitsvalgte    Lokallag    Kalender    Tidsskrift    Kontakt oss    

Ringmerkerens hjørne presenterer gulbrynsanger

Av Dag Gjerstad, Hildegunn og Thor-Arthur Didriksen (01.03.2019)

I «ringmerkerens hjørne» presenterer vi både aktive ringmerkere i Finnmark samt de spennende og til dels eksotiske artene de vil vise oss. Denne gang presenterer vi en av totalt syv gulbrynsangere som Nigel Goodgame ringmerket i Østerbotn sist høst.

Gulbrynsanger

Bildet viser en av syv gulbrynsangere som ble ringmerket i Østerbotn, Porsanger i tidsrommet 2. - 25. september 2018. (Opphavsrett: Sissel og Nigel Goodgame) Større bilde

Gulbrynsanger (Phylloscopus inornatus) er en fugleart i sangerfamilien. Den er litt mindre enn løvsangeren (10 cm), og har et høyt aktivitetsnivå. Gulbrynsangeren har hovedfarger som løvsanger - grågrønt iblandet gult. Videre har den to lyse tverrbånd på vingen og en tydelig gul stripe over øyet. Gulbrynsangerens engelske navn er Yellow-browed Warbler.

Gulbrynsangeren, eller den Store fuglekongen som den ofte omtales, er en østlig art som hekker vanlig fra områdene øst av Uralfjellene mot Kamsjatka og ned til Koreahalvøya. Den trekker på bred front mot vest og øst og påtreffes på flere kontinenter, og den er kanskje den vanligste av de østlige artene som hvert år trekker mot Europa. Overvintringsområdet blir tradisjonelt betraktet å være i det sørøstlige Asia.

Gulbrynsangeren er en nokså fåtallig gjest her i Finnmark som nesten utelukkende observeres tidlig om høsten. Inntil nylig var gulbrynsangeren sjeldent registrert i Finnmark, selv om den er vanlig på høsten ellers i landet. Men dette endrer seg nå, etter at en mer organisert ringmerking finner sted slik at observasjonene strømmer på.

Dersom du ikke har registrert gulbrynsangeren før, så kan det være greit å merke seg lyden (se lenken nederst). Det er som regel lokketonen man først registrerer arten på, og i tett løvverk er det ikke alltid like enkelt å få øye på den lille sangeren. 

Du kan lese mer om gulbrynsangeren på linken nedenfor.

Les mer