Hopp til hovedinnhold

BirdLife Finnmark

Vellykket ugletur i regi av NOF Finnmark avd. Alta

NOF Finnmark avdeling Alta arrangerte en meget vellykket og trivelig lyttetur etter ugler noen sene kveldstimer tirsdag 19. mars. Og uglene "spilte" på lag!

Av Kenneth Johansen, Arve Østlyngen og Jo Espen Tau Strand

Publisert 20.03.2019

Turen ble annonsert på nokså kort varsel fordi været er av stor betydning for om uglene hukrer på kveldenen. I tillegg er det greit at «guidene» har en viss oversikt over hva som finnes av ugler på forhånd.

Været spilte på lag, med relativt vindstille forhold og noen få kuldegrader. I tillegg var det flott månelys, og trærne kastet skygge i timene mot midnatt.

Til tross for kort varsel var det hele 12 personer som møtte opp. Det ble delt i to grupper med Arve Østlyngen og Ken Gøran Uglebakken som guider, og de gjennomførte lytting i 2 litt ulike ruter i Altadalen, før de møttes på slutten ved Sorrisniva-brua. Langs kjøreruta ble det hørt perleugle, spurveugle og haukugle.

Den største opplevelsen kom da det ble lokket på haukugla, og den kom mot gruppen. To ugler kom på nært hold og satte seg side ved side i to tretopper mot fullmånen! Det ble til sammen hørt og sett to par haukugler (4 individer til sammen, fordelt på to lokaliteter). Perleuglesang ble hørt på Skillemoen og fra Detsikalia. Og ved Stengelsen ble ei syngende spurveugle hørt.

Det ble observert mye smågnagerspor på flere av stedene det var stopp for å lytte.

På lytteturen i Altadalen ble det altså registert 7 ulike ugler, fordelt på 3 arter i løpet av et par kveldstimer.

Det ble et trivelig samvær for uglelytterne i vinterkvelden, og vi ser fram mot en sesong med mange hekkinger av ugle.

 

Haukugle i tretopp mot måne
Denne haukugla eksponerte seg på en fortreffelig måte denne uglekvelden - mot en nesten full måne! FOTO: Arve Østlyngen