Hopp til hovedinnhold

BirdLife Hordaland

Eksklusivt besøk i indre Hardanger

Fredag 15. mai fikk Arvid Aga tips fra en fruktbonde om at det sto en liten hvit hegre på et skjær ved Aganeset. Arvid tok med seg fotoapparat og fikk fotografert fuglen. Han la bildet ut på Facebook, og var egentlig ikke klar over at det var en stor sjeldenhet han hadde med å gjøre.

Av Rune Voie

Publisert 18.05.2015

Jeg reiste selv på hytta i Skånevik fredag ettermiddag, og ante ikke om funnet før Terje Håheim ringte meg lørdag formiddag. Jeg fikk da umiddelbart kontakt med Arvid, som fortalte at fuglen hadde fløyet sydover mot Odda. Jeg tok så kontakt med andre fuglevenner i Odda, og de fleste hadde heller ikke fått med seg observasjonen. Ingvar Måge hadde fått et tips fredag ettermiddag (og ringt meg, men jeg tok ikke telefonen), og sammen med Ingunn Løyning trålet han hele Oddadalen uten å se noe. Agnar Målsnes og Eirik Sekse reste utover fjorden, men også de kom tomhendt tilbake. Jeg reiste hjem fra hytta utpå lørdagen, og sjekket Oddadalen og innerste del av Sørfjorden. Søndag 17. mai sjekket jeg grundig fjordkanten fra Aga til Odda, og opp Oddadalen – grundig sjekk på Sandvin – og Låtevannet. Vi antok at fuglen nok var fløyet.

Mandag morgen kl. 07.30 fikk jeg telefon fra Josten Førde, som hadde fått et tips om at det sto en liten hvit hegre i elveosen på Egnehjem (mellom Odda og Eitrheim). Jeg hoppet på mopeden, hjem og hentet kikkert og fotoutstyr, ringte samtidig til Agnar som var på vei til jobb. Han jogget ned til Egnehjem og jeg ankom samtidig med Jostein. Ingen fugl å se, og etter å saumfart strendene gav vi opp. Vi var en god halvtime for seint ute. Jostein reiste inn for å sjekke Opoosen i sentrum, mens Agnar og jeg reiste mot arbeidsplassen vår. Eitrheimsvågen har huset spennende fugler før, så vi hadde ikke helt gitt opp håpet... Og der satt den, i stranden, fem meter fra vegkanten.

Vi stoppet på behørlig avstand, men merket at fuglen var urolig, så vi trakk oss enda lenger tilbake. Jeg knipset noen bilder og vi tok en telefonrunde og tipset om funnet. Etter få minutter kom en gutt på sykkel forbi, og det var nok til at fuglen lettet. Den fløy en liten runde og villle sette seg enda nærmere oss (på godt fotohold), men da var den oppdaget av fiskemåkene som hekker i området. 5­6 måker gikk kontinuerlig i angrep og fuglen fløy langt avgårde men kom tilbake og ville lande i området igjen. Men det ville ikke fiskemåkene godta og den ble jaget opp i lia hvor den satte seg i et tre. Ingvar var da kommet til og fikk så vidt se den opp i treet. Vi lot den sitte og kom oss på jobb, noe forzinket.

Silkehegre er bare sett tre ganger før i Hordaland. Fylkets første funn ble gjort på Herdla, Askøy 28. april til 1. mai 1998. Neste fugl dukket opp, som årets fugl, langt inne i Hardanger, nærmere bestemt i Ulvikpollen, Ulvik 25. til 26. mai 2002. Forrige silkehegre som besøkte fylket var en høstfugl som ble sett i Gjermundshavn, Kvinnherad så seint som 19. til 29. oktober 2008. Fram til og med 2013 er det gjort 83 funn av arten i Norge.

Silkehegre
Omtrent fem meter fra der silkehegren sitter på bildet, fotograferte jeg for nøyaktig et år og fem dager siden en bronseibis! Eitrheimsvågen er et tidligere slamdeponi fra zinkfabrikken, som er avsperret med en spuntvegg og tildekket med matter og sand. I dag er det bra med både fisk og fugl i bukten. FOTO: Rune Voie
Silkehegre
Silkehegra har en kritthvit fjærdrakt og er mindre enn den vanlige gråhegra. FOTO: Rune Voie