Hopp til hovedinnhold

BirdLife Hordaland

Lokallagstur til Herdla 18. mars

Tradisjonen tro inviterte Bergen Lokallag til vårtur på Herdla for å ta i mot de første trekkfuglene. Utrolig nok hadde det klarnet opp etter en uke med sludd og regn. Vinden hadde dreiet mot nord som så ofte før betyr klarvær og lavere temperatur. 19 deltagere hadde meldt seg på.

Av Dag Gjerde

Publisert 20.03.2017

De første fuglene som dukket opp ute på Valen var tre flotte svartryggerle hanner, I bakgrunnen drev vipene kurtise som om det skulle være en varm vårdag i april, selv om vinden økte på og det ble forholdsvis kjølig. Langt ute på valen ble en heilo observert i le av en stor stein, kanskje for å få litt sol og varme i kroppen. 

Vel fremme i Prestvika dukket en storspove opp og noen sandlo ble observert næringssøkende. Sandloen har blitt en årviss hekkefugl på Herdla de siste årene. Tjelden har vært på plass en stund og vil ut over våren prege lydbilde til enhver turgåer når egg og unger skal passes på.

Turen gikk videre til tårnet på Urdneset, som gir den beste oversikten både over Herdlaflaket og valen. De mange gjessene som har overvintret på Herda var fremdeles på plass om enn litt færre. Tundragjess(10 stk) og grågjess(44 stk). En enkeltbekkasin fløy også opp nedenfor tårnet. På sjøen lå de vanlige artene som sjørorre, svartand, havelle, siland, kvinand og storskarv. Normalt sett inntar vi lunsj på Urdneset, men den sure vinden gjorde at vi heller satset på lunere omgivelser i Paddhola. På veien dit ble mange sanglerker(45) og skjærpiplerker observert. Det har blitt observert mange skjærpiplerker på Herdla de siste ukene. Det har også blitt observert ringmerkede fugler med lesbar ring, dessverre har vi ikke klart å lese av disse. Kanskje stammer de fra et prosjekt på Møre som har ringmerket store mengder skjærpiplerker de siste årene. De har bla. hatt et gjenfunn i Coruna på nordvestkysten av Spania, som igjen er det sørligste funnet av en norskmerket skjærpiplerke noen gang.

Etter en lunsj i lune omgivelser og med Liv sine fantastiske muffins i bollekjakene ruslet vi videre mot siste stopp, en runde på Herdla Fort. På veien ble 3 flotte hanner av gravand observert, navnet fagergås som de bruker lengre nord beskriver denne arten veldig godt. Den har imidlertid ikke hekket på Herdla på en del år nå, er antagelig for mye ferdsel til at den trives. Kanskje Lamøy blir et sted der den kan finne ro nok? Julius knipset noen bilder på langt hold, med akkurat Lamøy i bakgrunnen.

På fortet traff vi Nigel og Sissel i full sving på Herdla Fuglestasjon. Trekket av småfugl er ikke i gang enda, men det merkes en del fugl rundt foringen som Bergen lokallag drifter. Grønnfink og div. meiser har vært dominerende de siste ukene. Nigel gir oss et innblikk i alder og kjønnsbestemming av grønnfink når vi er der. Totalt er det merket 7644 fugler i årene fra 2013 til 2016 på Herdla Fuglestasjon. Gråsisik er den arten det er merket flest av, med hele 1647 individer og til nå er det merket 71 forskjellige arter.

 

Turen ble avsluttet med en kjapp logg og alle var enig om at det hadde vært en fin tur……….say no more.

 

Gravand
FOTO: Julius Hovsgaard
Grønnfink
FOTO: Hege Gjerde