Hopp til hovedinnhold

BirdLife Nordland

Trekkfugl med plast på

Plast dukker opp alle mulige steder der den slett ikke hører hjemme. Vi har hørt om hvaler og sjøfugl fulle av plast, sjøfugl som bygger reir av plast og henger seg fast og omkommer, og måker og andre sjøfugl med tau og fiskesnører surret fast rundt beina. Dessverre ser det ikke ut til at småfuglene slipper unna heller.

Av Atle Ivar Olsen

Publisert 30.03.2018

For ei lita uke siden var endelig stærene på plass hjemme hos meg, et par måneder senere enn normalt, antagelig på grunn av mye frost og kaldt vær i år. Nå var imidlertid to par på plass igjen, og de inspiserte kassene på veggen og så ut til å overnatte der. Den ene hannen hadde en ring på høyre fot, sikkert en jeg har merket her selv. En av hunnene hadde også noe på foten, en tråd av noe slag. Den hang minst 20 cm etter henne, og hun så ut til å være plaget av den, da hun ved flere anledninger stoppet opp i å spise, og hakket og slet i trådene.

Gikk heldigvis i nettet

Jeg tenkte med meg selv at det ville vært greit om den gikk i et av ringmerkingsnettene mine slik at jeg kunne fjerne tråden, og i går var det vindstille og mildt så jeg satte opp nettene.  Kanskje hun også tenkte det, for noen timer etter at nettene var satt opp så lå hun fanget i det ene!

Det var en hvit plasttråd, og den var surret veldig hardt på foten hennes, men etter å ha klippet litt fikk jeg løsnet den, og fikk den av.  Foten så heldigvis uskadet og fin ut, og etter at fuglen hadde fått påsatt ring og blitt målt og veid, så slapp jeg henne fri igjen. Vekta var litt lav (77,5 g), men ikke unormalt.

I god form dagen etter

Stær-hunnen var sannsynligvis på besøk igjen på foringsplassen min i dag og forsynte seg godt, for ei hoe med ring på høyre fot løftet opp den venstre foten opp under buken ved flere anledninger. Men den gikk normalt, så den ville kanskje bare varme den litt? Tror nok at den vil greie seg fint nå når det blir mildere og enklere å finne mat.

Tråden i seg selv kan nok forårsake skade på foten, og selv små sår og rifter kan gi infeksjoner. En annen risiko for en art som stæren som ruger, og ofte overnatter, i fuglekasser og naturlige hulrom i trær, er at de kan sette seg fast i en sprekk i åpningen.

Det er ikke godt å si hvor lenge den har hatt plast-tråden rundt foten, og som bildene viser så er tråden godt oppfliset. Den kan ha vært på i månedsvis, og den kan ha hatt tråden med seg fra England der mange av våre stær overvintrer.

Plastproblemet

Søppel som blir kastet eller kommer på avveie i naturen er et stort problem. Om tråden ikke hadde festet seg på en uheldig stær, ville den fort ha blitt en del av et større problem uansett. Plast har en nedbrytingstid i naturen på fra 10-20 år for en plastpose og til 450 år for en plastflaske. Selv om plasten blir brutt ned så blir den bare omdannet til mindre og mindre biter, og blir til slutt til mikroplast. Denne finner vi over alt, og mye av dette havner i havet. Faktisk så vil det være mer plast enn fisk i havene våre innen 2050 hvis vi ikke får redusert mengdene med plast vi kaster fra oss!

Så en oppfordring nå i påsken når man er på tur i godværet, samle sammen alt av plastavfall man kommer over, og selvsagt så kaster man ikke plast og annet søppel i naturen.

God påske!

 

 

Stær med tråd
FOTO: Atle Ivar Olsen
Stær med tråd på foten
Stæren hadde en lang tråd hengende fast rundt foten. FOTO: Atle Ivar Olsen
Stær uten tråd
Samme fugl dagen etter at tråden ble fjernet FOTO: Atle Ivar Olsen