Hopp til hovedinnhold

BirdLife Nordland

NOF Lofotens rapport fra tur på Bollemyrene 31. mai

I dag gikk NOF Lofoten på tur på Bollemyrene ved Leknes. De ni deltakerne fikk blant annet se sangsvane, smålom og horndykker. Området er også populært for folk som går tur med hunden, og dessverre virker det som mange ikke er klar over at det er båndtvang fra 1.april.

Av NOF Lofoten

Publisert 31.05.2011

Vær: Delvis skyet, frisk sørlig bris, +11 grader.

Vi kjørte til enden av Bolleveien og gikk stien rundt Klevatnet og Svarthammervatnet.

Fjæra: Hegre 1, sandlo (hørt).

Langs stien: Heilo (hørt), heipiplerke, sivspurv, rødstilk, fiskemåke, storspove.

Klevatnet: Hegre 1, siland 2.

Sevvatnet: Sangsvane 2 (beitet i sivet), horndykker 2, krikkand 3, stokkand 3.

Gunnarvatnet: Smålom 2, horndykker 1, krikkand 2, hegre 2, storspove 1.

Båndtvang

Det hekker mange forskjellige slags fugler på Bollemyrene, og det er viktig å huske på at det er båndtvang for alle hunder i hele Norge i perioden 1.april - 20. august (også der det ikke er sauer!). I noen områder kan det være båndtvang utover denne perioden, på Vestvågøy er det f.eks. båndtvang så lenge beitedyra er ute.

"I perioden 1. april - 20. august er det båndtvang for alle hunder. I dette tidsrommet skal hunden holdes i bånd, forsvarlig inngjerdet eller innestengt, uavhengig av om eier/ besitter har kontroll over hunden eller ikke. Dyrelivet er ekstra sårbart i denne tiden. Selv den mest uskyldig utseende skjødehund får vekket til live nedarvede jakt- og drapsinstinkter når den ser en ennå ikke flygedyktig fugleunge på bakken. Båndtvangen gjelder i både inn- og utmark." (Justorget.no)

Neste tur

Neste tur går til Risakslaskogen på Gravdal (granskogen ovenfor sentrum) tirsdag 7. juni, for å høre etter syngende fugler. Kanskje ser vi tyrkerdua? Start fra rådhusplassen på Leknes kl.18, vi fordeler oss på færrest mulig biler. Man kan også vente ved Fiskerifagsskola på Gravdal hvor turen begynner. Alle som vil bli med er hjertelig velkomne på turene våre.

Ut på fugletur
Fra starten av turen innover Bollemyrene med Klevatnet til venstre. FOTO: Johan Sirnes