Hopp til hovedinnhold

BirdLife Nordland

Sykdomsutbrudd hos finker ved Sandnessjøen

Veterinærinstituttet i Nord-Norge har fått rapport om stor dødelighet hos finker ved Sandnessjøen. Finner du døde fugler så send dem inn.

Av NOF Nordland

Publisert 11.07.2011

– En privatperson har rapportert at han alene har funnet 7 døde finker (grønnfink?) og en dompap i løpet av de siste 3 ukene, og at naboer i området også har funnet døde finker. Vedkommende leverte to grønnfinker til Mattilsynet i Sandnessjøen, og de videresendte fuglene hit, opplyser Terje D. Josefsen ved Veterinærinstituttet i Nord-Norge.

Josefsen håper fuglekikkere i Nordland kan bidra til beskrivelse og oppklaring av utbruddet. – Vi er svært interessert i å kartlegge utbruddet bedre. For at vi skal kunne gi gode svar på hva som skjer med grønnfinker på Nordlandskysten, og hvilke forebyggende tiltak som kan gjøres, så er vi avhengig av å få inn døde grønnfinker til obduksjon. Det finnes minst 3 forskjellige sykdommer som kan være aktuelle: Salmonella-infeksjon, E. coli-infeksjon og parasittinfeksjon med Trichomonas, skriver Josefsen.

Veterinærinstituttet har foreløpig ingen grunn til å tro at sykdommen hos finkene skyldes smitte gjennom fôret. – Men alle de tre sykdommene jeg har nevnt, får økt mulighet til smittespredning når mange fugler samles på ett sted. Det kan derfor være lurt å gjøre et opphold med fôringen. Fôring av fugler skal normalt være unødvendig på denne årstiden. Fôringen kan gjenopptas til høsten, f. eks. i oktober/november, skriver Josefsen.

Send inn døde fugler

Hvis dere finner døde fugler, så ta opp fuglen med en plastpose som hanske, vreng plastposen over fuglen og knytt igjen. Ta gjerne en ekstra pose eller to utenpå det hele. Legg fuglen i en bobleplastkonvolutt. Legg ved en lapp med ditt navn, adresse og telefonnummer, hvor og når fuglen er funnet, og opplysninger om sykdomstegn, antall døde fugler etc. Oppbevar pakken kjølig, men frostfritt fram til den kan sendes.

Send som A-post til:

Veterinærinstituttet Nord-Norge - Tromsø
Stakkevollvn. 23 B
9010 Tromsø

Har du opplysninger om syke og døde fugler eller ønsker mer info, kontakt:

Terje D. Josefsen
Veterinærinstituttet Nord-Norge - Tromsø,
T. 77 61 92 30/33
E-post: terje.josefsen@vetinst.no

 

NOF Nordland ber folk huske på at man må være nøye med hygienen på foringsplassen. For å unngå framvekst av bakterier o.l. som kan gjøre fuglene syke, bør fuglebrett vaskes minst et par ganger i måneden. Vask hendene etterpå eller bruk hansker. Om sommeren er behovet for foring mye mindre, fuglene finner mengder av mat i naturens rike spiskammer, og med høyere temperaturer blir smittefaren større på fuglebrettet.

Grønnfink
Frisk og rask grønnfink slik vi liker å se dem. FOTO: Jon Olav Larsen
Illustrasjonsbilde av død grønnfink
Illustrasjonsbilde. Denne grønnfinken døde etter å ha krasjet med et vindu, og har ingenting med artikkelen å gjøre. FOTO: Atle Ivar Olsen