Forsiden
Du er her: Forsiden > Organisasjonen > Havørn høydepunkt på villmarksmesse i Etne helga 28.-29. april
  Siste nytt    Om oss    Bli medlem    Tillitsvalgte    Lokallag    Kalender    Tidsskrift    Kontakt oss    

Havørn høydepunkt på villmarksmesse i Etne helga 28.-29. april

Av Anita Kristiansen, Nedre Vats NOF Haugalandet/Martin Eggen (03.05.2012)

Med mye folk, engasjerte folk og ikke mist: mange fugleinteresserte folk ble villmarksmessa i Etne siste helg i april en suksess. For de fleste ble nok likevel nærkontakt med en havørn høydepunktet!

Havørn

Her får den drikke av NOF. Fra venstre: Nick Jakobsen, Terje Håheim, og Arnold Larsen (Opphavsrett: Anita Kristiansen) Større bilde

NOF-stand

Fra venstre: Anita Kristiansen og Terje Håheim. (Opphavsrett: Anita Kristiansen) Større bilde

Roll-up

NOF Rogalands nye roll-up vises godt på dette bildet, denne ble et naturlig blikkfang sammen med en velutstyrt utstilling ellers. (Opphavsrett: Anita Kristiansen) Større bilde

Det var generelt kjempestor interesse for standen vår, det gikk i et hele dagen, og til tider måtte folk stå  kø for å få prøvd seg på fuglekonkurransen vår. Det var skikkelig gøy å få møte så mange engasjerte folk, som kunne fortelle masse om hvordan de tar vare på fuglene i nærmiljøet sitt. Veldig bra!
 
På søndagen var det flott vær ute, men det var likevel mange som hadde tatt turen til messa. Utpå dagen fikk vi inn ei slakk havørn. Vi fikk ansvaret for den via viltnemda i Etne og SNO (Statens Naturoppsyn). Den var funnet ved sjøen, nedkjølt og slakk, og ble plaget av kråker.
 
Den ble sendt til veterinær, og en av oss på NOF-standen, ble med den. Da den var ferdig undersøkt, og det ikke var tegn til ytre skader, fikk vi den tilbake. Den skal rehabliteres, og håper den kommer seg.
 
Den var veldig utmagret. Årsakene til det kan være flere: det kan være at det er pga. at den er ung, så den ikke er så flink å skaffe seg mat selv. Den kan bli jaget ut av andre sine havørn-par sine revir, og det kan være mindre mat i området. Eller aller helst: eller det kan være en kombinasjon av alle disse, evt helt andre årsaker.
 
I begynnelsen var den veldig slakk, og den lå mer eller mindre i ro. Det kom væske ut av nebbet på den, den hadde ingen gripekraft  i klørne. Den lå rolig i esken, med varm jakke over seg. Etterhvert ble den varmere, og det kom ikke lenger væske fra nebbet, og den var litt kvikkere i hodebevegelsene sine, så håper den kvikner raskt til, så den kan slippes løs på stedet der den ble funnet.
Vi fikk i den litt væske og mat før den dro avgårde til rehabilitering hos NOF Hordaland. Det var mange folk på messen som var vitne til at den ble brakt inn og fikk drikke og mat.  At den ble sendt avgårde på rehabilitering synes mange var flott, og alle synes det var fantastisk å få se en så mektig fugl på nært hold!
 
Vi fikk avsluttet standen med å vise fuglevern i praksis, når den utmagra, unge havørna kom inn.
 
Vi som stod på NOF standen var Anita Kristiansen, Reidun Marie Nygård, og Terje Håheim. Vi hadde og NOF`erne Rune Voie, og Arnold Larsen innom.
*
Oppdatering 3. mai:
Det var Oddabuen Olav Børve som fant ørna, på stranda på Børkjenes i Etne. Han måtte jage vekk kråker som herja med den. Veterinær Harald Børretsen undersøkte ørna, og det er Rune Voie som har ansvaret for den nå.
Han har fått i den mat og drikke frem til idag, og igår spiste den selv fisken som var lagt fram, men han spiser kun biter, siden han ikkje kan dele det opp selv med klørne. Havørna har lammelser i føttene. Idag bar det til rønken på grunn av mistanke om blyforgiftning, men det var ikkje hagl i den (eller brudd).