Forsiden
Du er her: Forsiden > Organisasjonen > Brekstadfjæra - et internasjonalt viktig fugle- og biodiversitetsområde
  Siste nytt    Om oss    Bli medlem    Tillitsvalgte    Lokallag    Kalender    Tidsskrift    Kontakt oss    

Brekstadfjæra - et internasjonalt viktig fugle- og biodiversitetsområde

Av Thomas Kvalnes (26.05.2015)

Kystnære våtmarker er under et stort press og er den naturtypen som forringes raskest. Ørland, en av de viktigste våtmarkskommunene i landet, utleder nå mulighetene for å fylle ut Brekstadfjæra. NOF Sør-Trøndelag ønsker øyeblikkelig stans av disse planene og varig vern av fjæra.

Planområde

Her vises omrisset for planområdet som nå utredes. NOF-ST oppfordrer til øyeblikkelig stans i planene for utfylling av brekstadfjæra. (Opphavsrett: Ørland kommune) Last ned (PDF)

Brekstadfjæra er et viktig delområde i Ørland våtmarkssystem, som har status som Ramsarområde, og innehar så store naturverdier at Birdlife International og NOF har anerkjent det som et internasjonalt viktig fugle- og biodiversitetsområde (IBA - Important Bird and Biodiversity Area). Det er strenge kriterier til naturverdier for å defineres som et IBA og naturverdiene i Brekstadfjæra er på linje med verdiene i Hovsfjæra, Grandefjæra, Innstrandfjæra og Kråkvågsvaet, som i 1983 ble vernet som naturvernområder.

I en gammel kommuneplan vedtok Ørland kommune å fylle ut brekstadfjæra. Dette vedtaket ble gjort for lenge siden og framstår nå som et spøkelse fra en annen tid. NOF og flere andre instanser har flere ganger oppfordret Ørland til å gjøre om dette vedtaket og resturere fjæra slik at den kan bevares for ettertiden.

Nå har kommunen bestemt seg for å utlede muligheten for utfylling av fjæra for å etablere tomter for bedrifter. NOF Sør-Trøndelag mener dette er et stort steg i feil retning og har nok en gang anbefalt kommunen å øyeblikkelig stanse de videre planene for utfylling av Brekstadfjæra, store naturverdier står på spille.

Hele innspillet fra NOF-ST til kommunen finnes her.

Et tidligere innspill fra NOF til kommunen finnes her.