Forsiden
Du er her: Forsiden > Organisasjonen > Nye fuglekasser på Ringve
  Siste nytt    Om oss    Bli medlem    Tillitsvalgte    Lokallag    Kalender    Tidsskrift    Kontakt oss    

Nye fuglekasser på Ringve

Av Håkon Lasse Leira (05.04.2017)

Ringve botaniske hage har en serie "formidlingsarrangement" hver onsdag ettermiddag, og den 29. mars var NOF bedt om bistand til å henge opp fuglekasser. Vi var heldige og fikk satt vår egen fuglekasse-ekspert på oppdraget.

Fuglekassearrangement

Otto Frengen og noen av de ivrige deltakerne på fuglekassearrangementet på Ringve 29. mars. Fuglekassesnekker og gartner Reidunn Mork sitter med hånden på en stærkasse. (Opphavsrett: Håkon Lasse Leira) Større bilde

Fuglekassearrangement Otto

Otto Frengen på fuglekassearrangement i Ringve botaniske hage. (Opphavsrett: Håkon Lasse Leira) Større bilde

Fuglekassearrangement Reidunn

Fuglekassesnekker og gartner Reidunn Mork. (Opphavsrett: Håkon Lasse Leira) Større bilde

Kassene som var i hagen fra før, var gamle, nye skulle på plass. Hva var da mer naturlig for NOF enn å spørre Trondheims uoppslitelige fuglekunnskapsformidler Otto Frengen om hjelp? Og Otto stilte, kanskje ikke så rart all den tid det var han som i sin tid hengte opp de kassene som nå skulle byttes ut. -"Ja, det kan vel vær en 15-20 år sida", mente Otto å huske.

I alle fall; gartner på Ringve, Reidunn Mork, hadde snekra 19 kasser og Otto hadde allerede hengt opp de fleste da 15-20 interesserte innfant seg på Ringve kl. 18 denne dagen. Det sto igjen tre kasser, en med hulldiameter 28 mm til blå-, svart- og løvmeis, en kasse med 32 mm diameter til kjøttmeis og svarthvit fluesnapper og en stor med 50 mm hull til stær. Den interesserte og lydhøre forsamlingen fikk også høre Otto fortelle om uglekasser som gjerne skal ha 12 cm hull og som trenger et 10 cm tjukt lag med sagflis i botnen. Kassene skal helst ha takpapp på lokket, tre-fire dreneringshull i botnen og aller helst ei metallplate rundt hullet for å holde flaggspetten unna. - "Men den kan jo komme seg innpå sida også", sa Otto.

Han fortalte også om opphenging, (2-3 m over bakken er nok), reingjøring (helst en kald dag om høsten - og bruk hansker for å unngå bitende fuglelopper!) og tilsyn (helst når det er varmt og tørt i været for ikke å stresse rugefuglene unødig) . Ta gjerne ungene med på dette arbeidet, både snekring, opphenging, inspeksjon og rengjøring. Slik kan den oppvoksende slekt fatte interesse for fugler, til glede både for dem og for fuglene.

Så ble kjøttmeiskassen hengt opp på et velvalgt sted. Alle ble deretter ønsket hjertelig velkommen tilbake 31.mai. Da skal Otto lede an inspeksjon av kassene for å sjekke hvordan det har gått.