Hopp til hovedinnhold

Jentegruppa

NOF jentetur til Utsira i oktober 2015

I et strålende vær reiste vi til Utsira. NRK Rogaland var også med båten da de skulle ta opptak fra bombehelga. Vi som hadde vært på ringmerkingskurs fikk også praktisere i merkeskogen. Ellers ble det flotte turer rundt i hagene med både gulbrynsanger og dvergfluesnapper.

Av Elisabeth Storstein Årsnes

Publisert 03.01.2016

Vi var 11 spente damer som reiste til Utsira 2 - 4 oktober 2015 i et strålende vær. 4 fra Rogaland, 3 fra Oslo/Akershus 2 fra Buskerud, 1 fra Nordland og 1 fra Hordaland. Vi traff også NRK Rogaland som skulle ta opptak fra bombeuka på Utsira.

Vi overnattet på Nordvikvågen turisthytte som ligger i nord, korte avstander til merkeskogen og mange spennende hager i området.

De som hadde deltatt på ringmerkingskurset på Revtangen fuglestasjon 11-13 september 2015 fikk også mulighet å være med å ta ut fugler og ringmerke ved merkeskogen på Utsira. NRK kom innom lørdag og ble begeistret for hvordan en ringmerker. Vi fikk også filmet hvor vanskelig det kan være å holde en fugl og deretter sette ring på den. Truls W. Andersen og Torborg Berge veiledet tålmodig. Det ble sendt en liten snutt på NRK rogaland uka etterpå og det kommer mer i Glimt fra Norge på vårparten 2016. Gled dere.

De som ikke ringmerket fikk spennende turer med Lars Otto Eliassen som guidet turer lørdag og søndag fra kl. 08.00. Han reiser til Utsira hver høst og kjenner hver krok der det er mulighet for å se en fugl. Med hans innlevelse blir det alltid spennende. Mange fotomotiv å knipse.

Av fugl var det totalt 92 arter lørdag, men det var merkbart lite småfugl å registrere. Overraskende var det utrolig mye gulbrynsangere.  Totalt er det merket 179 gulbrynsangere fra 1992 - 2014. Denne dagen merket vi 7 og det har vært ca. 70 til nå i 2015. Gulbrynsangeren er også logoen til Utsira fuglestasjon, særart for øya.

Av andre arter hadde vi også tartarpiplerke 1, dvergfluesnapper 2, dvergspurv 3, lappspurv 2, møller 1, hagesanger 1, rødstjert 4. Det var også en turteldue som hadde holdt til på øya en stund.

Av rovfulg hadde vi spurvehauk 3, vandrefalk 3, tårnfalk 2, dvergfalk 1 og myrhauk 5. Det ble særlig stor spenning da myrhauk av underart hudsonicus fra USA kom seilende over øya. Hvem klarte å se den godt? Ny bombe... Heldigvis fikk noen tatt bilder som blir sendt til videre vurdering. Blir dette funnet godkjent er det første funn av underarten i Norge. Denne er litt mingre enn vanlig myrhauk, hodetegningene er også litt mørkere. Dette er vanskelig å se med det blotte øye.

På kvelden var vi samlet på storsalen på den nye skolen på Utsira. Her var det logg, alle arter som blir sett i løpet av dagen blir registrert i Artsobservasjoner. På fredag viste Jan Kåre Ness flott film om ornitologer på Utsira. Lørdag viste Brage og Håkon Heggland bilder fra spennende fugleturer i Norge fra nord til sør. Selv om Brage ikke er mer enn 13 år, er han allerede en dreven ornitolog som imponerer. Det er blitt en kjempefin ungdomsgjeng som treffes hver høst på Utsira nå, og en er også bosatt her.

Etter en innholdsrik helg var det fornøyde damer som dro fra Utsira.

Tusen takk til alle som var med å bidra til at denne helga ble så fin. Flotte foredrag, spennende i merkeskogen, flotte turer. Hjelpsom gjeng på hytta. En føler seg alltid velkommen på Utsira.

 

Fellesbilde Utsira-tur 2015
FOTO: Elisabeth Storstein Årsnes
NRK filmer mens en tar ut gylbrynsanger fra nettet
FOTO: Elisabeth Storstein Årsnes