Forsiden
Du er her: Forsiden > Organisasjonen > Jentetur til Finnmark i mai
  Siste nytt    Om oss    Tidsskrift    Kontakt oss    

Jentetur til Finnmark i mai

Av Elisabeth Årsnes (24.02.2010)

Vil du oppleve den globalt truete dverggåsa på rasteplass? Da blir du med på NOFs jentetur i mai til Finnmark. Turen går av stabelen 21.-24. mai i år, og du vil naturligvis ha muligheten til å få sett andre fuglearter enn dverggås også. Polarsnipetrekket er intenst på dette tidspunktet.

Mannu og Maddu

Dverggjessene Mannu og Maddu er fanget inn for å få påmontert satellittsendere. Morten Ekker (i bakgrunnen) foreviger gjessene som holdes av Tomas Aarvak. (Opphavsrett: Ingar Jostein Øien) Større bilde

Beitende par av dverggås

Beitende par av dverggås (Opphavsrett: Ingar Jostein Øien) Større bilde

Det begynner å bli få dverggås igjen, og årets jentetur til Finnmark kan være en fin anledning til å få sett arten mens det fortsatt er en fennoskandisk bestand. Sett derfor av dagene 21.-24. mai i år – da arrangerer NOF tur for jenter til Finnmark!

Dverggåsa er kritisk trua og er oppført på den norske rødlista. NOF har vært sentral i arbeidet med å overvåke bestanden i Norge. Videre har NOF utført prosjekter i andre land i en årrekke, følgelig har det blitt utført et betydelig arbeid knyttet til bevaring av arten både nasjonalt og internasjonalt. Det er blitt iverksatt satellittsender-overvåking av enkeltindivider for å kunne følge dverggåsas trekkruter, bestandsforhold og hvilke farer som truer på reisen. Ingar Jostein Øien og Tomas Aarvak har gjort en formidabel innsats for at dverggåsa fortsatt skal bli å finne som hekkefugl hos oss. Med kun 10-15 gjenværende produksjonspar er bestanden dessverre nesten utryddet.

Bli med og få nærmere innblikk i dverggåsas eksistens og utvikling med foredrag av Tomas Aarvak. Vi vil også få se nærmere på rastende dverggjess i Stabbursneset naturreservat, som er den fuglelokaliteten i Finnmark med flest registrerte fuglearter.

Program

Alle kostnader ved turen fordeles mellom deltakerne. Mat kjøpes underveis.

Fredag  21. mai

• Ankomst Lakselv
• Skaffe leiebil hos Lakselv bilutleie (ca. kr. 1750 for 8/9 seters caraveller).
• Innsjekk ved Stabbursdalen camping (kr. 265 pr døgn).
• Middag i Gamma Nasjonalparksenter
• Foredrag om dverggås ved Tomas Aarvak

Lørdag 22. mai og søndag 23. mai

-Fuglekikking, Stabbursnes naturreservat (karakterart dverggås), Stabbursdalen Nasjonalpark (karakterart lavskrike) og mudderflatene i de indre delene av Porsangerfjorden (karakterartene polarsnipe og lappspove i sommerdrakt).

Mandag 24. mai

Retur ca.  kl. 12:50

Ønsker noen å forlenge turen er det full mulighet for det.

Påmelding innen 31. mars 2010 til beritroelg@hotmail.no
Hun kan også nås på tlf. 92 28 90 93.    

kommentarer Kommentarer til nyheten (1)