Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

Ringdua til topps under EuroBirdwatch

Det ble satt nye rekorder under helgens EuroBirdwatch (EBW) med 321 330 registrerte fugler fordelt på 261 arter. Det var 635 observatører og vanligste art ble ringdue med totalt 52 955 individer. Det er lite gås og trost på vandring, noe som antakelig skyldes det fine høstværet.

Av Morten Ree

Publisert 06.10.2016

Det er første gang at ringdue går til topps i tellingen etter at vi tok i bruk rapporteringsverktøyet Artsobservasjoner som registreringsbase for åtte år siden. Den eneste gangen tidligere at ringdue har vært blant de tre øverste på listen var i 2013. Bjørkefink, som i år var nest mest sette fugl med 35 579 individer, har blitt en gjenganger i toppen av listen. På tredjeplass er blandingsflokker av bok-/bjørkefink med 25 135 individer. Dette gjør tellingen litt vanskelig og totaltallet på bjørkefink er sannsynligvis rundt 50 000.

De værmessige forhold spiller en stor rolle for fugletrekket. I fjor ble hvitkinngåsas trekk trolig påvirket av et væromslag med snøbyger på Svalbard, og la i vei fra øygruppen i et konsentrert trekk. Dette gjorde at den overrasket oss alle med å bli den mest observerte fuglen i fjorårets EuroBirdwatch med nesten 30 000 individer. Under årets telling kom den på 20. plass med ca. 3000 individer. Ofte er også gråtrost og rødvingetrost høyt opp på listene, men i år nyter de fleste av disse godværet med å spise bær i skog og fjell.

Når det gjelder «fylkesligaen» ble de tre på topp de samme som i fjor, Rogaland (188 arter), Sør-Trøndelag (154) og Vest-Agder (153). Blant det imponerende totale artsantallet på 261 arter finnes det også en rekke sjeldenheter. Her kan nevnes kaspimåke (Mandal/Vest-Agder), rødhodeand (Jæren/Rogaland), ringand (Lista/Vest-Agder), tundrapiplerke (både på Røst og Værøy i Nordland), isabellasteinskvett (Røst/Nordland), og Rogaland var stedet for sjeldne sangere som stripesanger (Utsira), åkersanger (Røvær) og starrsanger (Karmøy).

NOF avd. Buskerud arrangerte «tårndag» og lokalitetskonkurranse på til sammen seks lokaliteter. Totalt ble det registrert 3877 individer av 81 arter. Linnesstranda kom på topp i konkurransen med stær og grågås som de vanligste artene. Observasjon av en haukugle ved Fiskumvannet var et gledelig innslag for de fremmøtte. Mer info finnes hos NOF avd. Buskerud.

NOF OA (Oslo/Akershus) arrangerte fuglevandring og ringmerking på besøkssenter for våtmark, Lilløyplassen naturhus. Ca. 70 naturinteresserte fikk en dramatisk opplevelse da de fikk se en spurvehauk slå en gråtrost på nært hold. I tillegg fikk de se en isfugl som satt på «utstilling» i Storøykilen. Turreferat og artsliste finnes hos NOF OA.

Lofoten lokallag hadde rundtur på Vestvågøy hvor det blant annet ble observert en havlire.

Ansvarlig for årets EBW var BirdLife sin partner i Sveits, som søndag kveld rapporterte at 32 deltakerland hadde rapportert om 1070 arrangement, litt over 24 000 deltakere og nesten seks millioner registrerte fugler. Dette ble formidlet gjennom en pressemelding. Utover i uken vil både antall deltakende land og antall av deltakere og observerte fugler øke, da ikke alle rekker å rapportere inn sine resultater innen søndag kveld.

Detaljert presentasjon av EBW finner du her.

Ringdue
Ringdua ble registrert i størst antall under høstens EuroBirdwatch (EBW). Det er første gangen arten topper denne lista etter at vi begynte å bruke rapporteringsverktøyet Artsobservasjoner for å registrere fuglearter påtruffet under EBW. FOTO: Magne Myklebust
Jan Trygve Bollerud og Merete Wiken Dees
NOF avd. Buskerud arrangerte tårndag og lokalitetskonkurranse på seks lokaliteter. Jan Trygve Bollerud (t.v.) og Merete Wiken Dees er her i aksjon på Fiskumvannet. Der ble det bl.a. sett ei haukugle. FOTO: Anne Sørensen