Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

Fortsatt ledige ruter i årets hekkefugltaksering (TOV-E)

Hvert år telles alle fuglene på 492 faste telleruter i TOV-E prosjektet. Det er fortsatt noen ledige ruter for årets sesong, og NOF ber nå interesserte og fuglekyndige personer om å melde sin interesse for å delta i prosjektet.

Av Norsk Ornitologisk Forening

Publisert 10.05.2019

Bestandsutviklingen for mange norske hekkefugler overvåkes i prosjektet TOV-E. Dette er et samarbeid mellom NOF, Norsk institutt for naturforskning (NINA), Nord universitet og Miljødirektoratet. Resultatene fra prosjektet gir svært viktig kunnskap om hvordan bestandsutviklingen til mange norske hekkefugler er. Mer informasjon om prosjektet finnes her.

I utgangspunktet skal fuglene på til sammen 492 faste telleruter takseres hvert år. I hver rute ligger det fra 12 til 20 tellepunkter der fuglene skal telles etter en bestemt metodikk. Siden det er vitenskapelige overvåkingsdata som samles inn i dette prosjektet, så må man være erfaren og dyktig til å identifisere fugler basert på lyd og utseende for å kunne delta. Tidligere erfaring med fugletakseringsarbeid vil være en fordel. Takseringene er i utgangspunktet basert på frivillig innsats, men man får en viss økonomisk godtgjørelse for takseringen av de enkelte rutene etter bestemte satser, samt dekning av kjøre/transportutgifter.

I år er det altså fortsatt noen ledige ruter som ingen foreløpig har påtatt seg ansvaret for å telle. Disse ligger i fylkene Oppland, Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Møre og Romsdal og Trøndelag. Et dynamisk kart som viser de ledige rutene finner du her. For hver takseringsrute er det et eget tidsvindu for når den skal takseres avhengig av hvor i landet den ligger. Rutene skal telles i tidsrommet fra ca. 20. mai til litt ut i juli, og de sørligste og mest lavtliggende rutene skal generelt takseres tidligst på sesongen.

Hvis du vil bidra med å taksere fugler på en eller flere av disse rutene denne våren/sommeren, så må du ta kontakt med en av våre kontaktpersoner for prosjektet. Kontaktinformasjon finnes her. Hvis du vil være med så lønner det seg å være raskt ute, for det er førstemann til mølla-prinsippet som gjelder.

Gjøk
TOV-E gir mange interessante resultater! Prosjektet viser at mange fjellarter går tilbake i antall i Norge. Gjøken er en av dem. FOTO: John Øystein Berg