Hopp til hovedinnhold

Fuglekunnskap:

Nettsøk etter fugleinfluensa og svineinfluensa

Siden sommeren har spredningen av svineinfluensa opptatt og bekymret mange mennesker, og det er heller ikke lenge siden det store medietrykket var på fugleinfluensa. Søkemotorselskapet Google har vist at det er en sterk sammenheng mellom utbredelsen av influensavirus og antall treff på søkeord om emnet.

Av Tomas Aarvak

Publisert 05.11.2009

Hver uke søker millioner av brukere over hele verden etter helseinformasjon på internett, og i tilfellet med influensa har det vist seg at dette er tett korrelert med utbredelsen av hvor mange som faktisk har influensasymptomer. Influensastatistikk for Norge kan for eksempel vises i nesten sanntid, og akkurat nå er kurven for influensavirus kraftig stigende.

Går man litt tilbake i tid og for eksempel søker på fugleinfluensa, så har det ikke vært noen større interesse for denne siden mediene blåste temaet opp i storformat i 2005-2006 internasjonalt og nasjonalt.

Sammenhengen mellom søkestatistikk og den faktiske influensautbredelsen er så god at dette ble publisert i det ypperste naturfaglige tidsskriftet Nature i februar 2009. Selve artikkelen kan lastes ned her.

Mer informasjon om fugleinfluensa finner du på engelsk  og norsk. Se også NOFs egne nettsider om fugleinfluensa.

Hane
Det er i dag ikke mye medietrykk rundt fugleinfluensaen! Denne fjørfesykdommen var på høyden i medieomtale i 2005-2006. FOTO: Tomas Aarvak

Kommentér nyheten