Hopp til hovedinnhold

Internasjonalt:

Faunakriminalitet er fortsatt et stort problem i Europa

The Killing 3.0! Navnet høres kanskje ut som tittelen på en thriller-serie. Men den nye rapporten fra BirdLife International er dessverre verken fiksjon eller underholdning. The Killing 3.0 er navnet på rapporten som oppsummerer statusen for faunakriminalitet rettet mot fugler i Europa. Den viser at vi har en enorm jobb foran oss.


Store mengder vaktler fanges og jaktes ulovlig ved Middelhavet. Foto: Watter AlBhary.

I dag lanseres den nye rapporten fra BirdLife International – The Killing 3.0. Rapporten gir en oppdatert status for faunakriminalitet rettet mot fugler i Europa og rundt Middelhavet. Rapporten er en oppsummering av en spørreundersøkelse blant BirdLife-partnere i til sammen 46 land. Her ble BirdLife-partnerne bedt om å svare på ulike spørsmål om utviklingen av faunakriminalitet i sine land.

Flere titalls millioner av fugler blir drept hvert år ulovlig. Enten på grunn av jakt, fangst, eggsamling eller bruk av giftåte i Europa, Midtøsten og i Nord-Afrika. Faunakriminalitet er en av de viktigste årsakene til global utryddelse av fugler, og er etter habitat-tap den nest største trusselen for trekkfugler.

Resultatene presentert i The Killing 3.0 viser betydningen av BirdLife-nettverket og internasjonalt fuglevern. Her til lands var det BirdLife Norge som sto for levering av informasjon til BirdLife International.

I 2019 ble alle land som er medlemmer i Intergovernmental Task Force on Illegal Killing, Taking and Trade of Migratory Birds in the Mediterranean, og medlemslandene i Bernkonvensjonen, enige om å forplikte seg til å eliminere all ulovlig jakt, fangst og salg av ville fugler. Målet var minst 50 % reduksjon i ulovlig virksomhet rettet mot fugler innen 2030. Dette er beskrevet i Rome Strategic Plan (heretter kalt RSP 2020–2030). Nå er vi tidsmessig halvveis inn i den perioden, og statusen for de enkelte land er oppsummert i The Killing 3.0. Det viser seg at de fleste land ikke engang er nær målet om 50 % reduksjon i faunakriminalitet mot fugler. Det er en viktig erkjennelse at faunakriminalitet i et land ikke påvirker kun bestandene nasjonalt, men også fuglebestandene langs hele trekkruta. Det er helt essensielt at det er samarbeid på tvers av landegrenser for å kunne oppnå målene til RSP 2020–2030.

Totalt 46 av de 54 landene som ble forespurt, besvarte henvendelsen fra BirdLife International om faunakriminalitet rettet mot fugler i deres land. Dataene er presentert i grafikkform i The Killing 3.0. Ser man på utviklingen i faunakriminalitet for de enkelte landene så er det kun åtte land som ser ut til å oppnå målene med en 50 % reduksjon innen 2030, mens 12 land kunne rapportere om en svak reduksjon. I 17 land var situasjonen stabil, noe som dessverre betyr at det ikke var noen reduksjon i faunakriminalitet mot fugler. For ni land ble det rapportert en forverring i omfanget av faunakriminalitet siden 2020.

Utvikling av faunakriminalitet i Norge

Dessverre er Norge blant de land der det er en forverring i situasjonen. BirdLife Norge har vurdert at omfanget i lovbrudd mot fugler har økt siden siste undersøkelse. Det skyldes ikke minst den omtalte og pågående saken om eggsamling som ble gjort kjent i 2024, der beslag av rundt 56 300 fugleegg førte til flere arrestasjoner i Norge. Det skal her nevnes at i etterkant av at det ble gjort beslag av eggsamlinger flere steder i Norge, er det avdekket et stort internasjonalt nettverk, med beslag av egg og flere arrestasjoner både i Storbritannia og i Australia. Ulovlige virksomhet av typen eggsamling kjenner ingen grenser! Faunakriminalitet undergraver bevaringsrettede forvaltningstiltak både lokalt, regionalt, nasjonalt og på tvers over landegrenser!

Kommer man i mål med 50 % reduksjon i faunakriminalitet?

Skal man kunne komme i mål er det viktig med både politisk vilje (både nasjonalt og internasjonalt), målrettet engasjement for å takle problemet samt ressurser til å kunne takle faunakriminalitet. Uten slike tiltak vil det bli vanskelig å kunne nå målet om 50 % reduksjon i faunakriminalitet rettet mot fugler.

Rapporten framhever at i landene der det er politisk vilje til å redusere faunakriminalitet, så har man klart å snu situasjonen. Det gir håp også for de øvrige landene som ikke har klart å levere - slik som Norge. Det må også framheves at vi har kunnskap om hvordan man skal løse problemet. RSP 2020–2030 gir en god beskrivelse av de verktøy og tiltak som er tilstrekkelig for å snu trenden. Det er mangel på politisk vilje, ikke mangel på kunnskap, som er det største hinderet for at vi får redusert og eliminert faunakriminalitet rettet mot fugler i Europa.

Nå er vi inn i en ny hekkesesong, og med bakgrunn i den relativt nylig avslørte organiserte samlingen av fugleegg i Norge, er lanseringen av The Killing 3.0 en viktig påminnelse om at vi alle skal være på vakt. Vi i BirdLife Norge ønsker at trenden skal snu, og at det er en nedgang i ulovlig forfølgelse av fugler, både her og i alle andre land, den dagen oppfølgeren til The Killing 3.0 ferdigstilles om noen år. Bestandene hos mange av våre fuglearter er under sterkt press, og faunakriminalitet kommer på toppen av mange andre negative faktorer.

Her er rapporten The Killing 3.0

Vipe
Vipa går kraftig tilbake i antall i Norge. Det er vanskelig å få fram unger i kulturlandskapet med dagens driftsformer i landbruket. Ulovlig eggsamling har dessverre vist seg å være en trussel som kommer i tillegg. FOTO: Arnt Kvinnesland
Tornskate
Tornskate er en av artene som rammes hardt av ulovlig jakt og fangst rundt Middelhavet. Fangst ved hjelp av limpinner er fortsatt svært vanlig i regionen. FOTO: BirdLife Cyprus