Hopp til hovedinnhold

BirdLife Aust-Agder

Omsorgsfulle bønder på Brekka

Da NOF avd. Aust-Agder startet opp vipeprosjektet i 2017, tok vi kontakt med en del grunneiere der vi mente det var hekking av vipe. De aller fleste var positive til tiltaket og lovte å hjelpe oss, ikke minst på Brekka i Austre moland.

Av Rune Skåland

Publisert 18.12.2018

Etter at vi hadde merket en del reir på våren 2017, var det en grunneier som engasjerte seg veldig for dette prosjektet. Ole L Skjulestad fulgte med, tok bilder og tok hensyn på aller beste måte hver gang han var nede for å bearbeide jorda. Etter en prat med Ole skjønte jeg at dette var noe han var opptatt av og hadde vært opptatt av i lang tid. Han hadde alltid tatt hensyn til vipene og f.eks. dekket til redene han hadde sett når han skulle gjødsle. De 9 redene jeg merket våren 2017 var noen flere enn Ole pleide å finne, og det viser at når vi hjelper grunneieren å merke reder, så finner vi enda flere enn det som er vanlig for en bonde å komme over. Så jeg er ikke i tvil om at det er positivt at vi hjelper å merke redene.

I 2018 hadde vipene flyttet over til naboteigen til Ole der det var nypløyd. Jeg merket 10 reder i år, og da lot grunneieren jordet ligge til langt ut på sommeren for å ikke forstyrre vipene. Det må jeg si er helt fantastisk og viser hvilket hjerte disse bøndene på Brekka i Austre Moland har for fuglene.

Nå gleder jeg meg bare til neste år for å se hvor mange hekkinger det blir der da.

Vipekylling
Dagsgammel vipe på Brekka FOTO: Ole L Skjulestad