BirdLife Nordland
Til kamp mot oppdrettsanlegg utenfor Nord-Dønna
Området utenfor Nord-Dønna er et svært verdifullt marint område. Undersøkelser viser at det finnes mange viktige naturtyper her, blant annet korallrev, svampskog og tare. Sjøfugler, mange truede, lever her. Naturvernforbundet Ytre Helgeland og BirdLife Nesna og omeng går til kamp mot oppdrett her!
Av BirdLife Nesna og omeng og Naturvernforbundet Ytre Helgeland
Publisert 27.05.2025
Massiv forurensning
Korallrev og svampskog er også avhengige av rent og strømsterkt vann. De tåler dårlig forurensning og nedslamming; ett av de mest alvorlige følgende i kjølvannet av fiskeoppdrett. Dette er miljøer som gir husly og mat til mange arter, som fiskeyngel og truede fiskearter som uer. Korallene vokser sakte, men i dette området finnes de i så høy tetthet at de danner egne naturtyper. Det gjør området ekstra sårbart for menneskelig påvirkning. Matrester og avføring fra fisken legger seg på bunnen og skader bunnlivet. Oppdrettsanlegg kan derfor ødelegge disse naturmiljøene og gjøre det vanskeligere for artene å overleve.
Forurensningen fra oppdrettsnæringen er betydelig. Tall fra Miljødirektoratet viser at fosforutslippene fra norsk oppdrett har økt kraftig, fra 1 559 tonn i 1990 til hele 11 836 tonn i 2020. Dette er over fem ganger mer enn utslippene fra jordbruk, kloakk og industri til sammen. Fosfor er et viktig næringsstoff for matproduksjon, men når det havner i havet, forsvinner det for godt. Dette kan få alvorlige konsekvenser for fremtidens matforsyning.
Redd sjøfuglene våre!
Sjøfuglene er også truet. I Norge har bestanden av sjøfugl gått ned med 80 prosent siden 1970. Mange av artene står nå på rødlista over truede arter. Utslipp fra oppdrettsanlegg kan ødelegge mattilgangen for fuglene, og støy, lys og fysiske hindringer kan fortrenge dem bort fra viktige områder der de spiser og hekker. På Utøya, som ligger i nærheten, finnes det mange sjøfugler som er avhengige av det stille og næringsrike miljøet der.
Regjeringen har nylig lansert en nasjonal handlingsplan for å redde sjøfuglbestanden. I planen understrekes det at nye oppdrettsanlegg må ha grundige konsekvensutredninger, noe som ofte har manglet til nå. Vi krever derfor at det også gjennomføres en konsekvensutredning for sjøfugl i forbindelse med den planlagte oppdrettslokaliteten på Nord-Dønna.
Konsekvensutredning mangler
Organisasjonene Naturvernforbundet Ytre Helgeland og BirdLife Norge (lokallag Nesna og omegn) mener at det planlagte anlegget truer unike og sårbare naturmiljøer. De peker også på at det allerede er funnet tungmetaller i krabber i området, noe som tyder på at miljøet er under press. I tillegg mangler det viktige opplysninger i søknaden fra Helgeland Laks AS, og det er ikke gjennomført noen fullverdig konsekvensutredning.
Konklusjonen fra organisasjonene er klar: Det planlagte oppdrettsanlegget vil ha store negative konsekvenser for både natur og dyreliv. Søknaden må avslås!

