BirdLife Nordland
Krykkja fortsetter nedgangen – BirdLife Lofoten øker innsatsen
BirdLife Norge sitt lokallag i Lofoten har nylig gjennomført en viktig registrering av krykkjebestanden i regionen. Tellingene våre gir et alvorlig bilde av situasjonen for denne tidligere vanlige og svært tallrike sjøfuglen. Dessverre er bestanden fortsatt i nedgang, men vi i BirdLife Lofoten gir oss ikke!
Av BirdLife Lofoten
Publisert 03.06.2025
Krykkje hekker i kolonier langs hele den norske kysten, fra Rogaland i sør til Varangerfjorden i nord. Den trives naturlig i bratte fuglefjell, men har også tilpasset seg menneskeskapte strukturer som bygninger og broer. Den livnærer seg hovedsakelig av småfisk og krepsdyr, som den fanger i overflaten av havet. Krykkja overvintrer i Nord-Atlanteren, men kan også observeres langs norskekysten om vinteren.
Situasjonen for krykkja er dramatisk forverret de siste tiårene. Arten er allerede listet som sterkt truet på Norsk rødliste for arter (2021). Etter det omfattende fugleinfluensautbruddet sommeren 2023, der om lag 30 000 krykkjer døde i Finnmark, er bestanden ytterligere svekket. Det antas at dagens nasjonale bestand kun utgjør 20 % av hva den var på 1980-tallet, noe som kan tilsi at arten nå burde klassifiseres som kritisk truet. Krykkja er også globalt rødlistet, og står i fare for å forsvinne helt fra mange områder i Norge.
BirdLife Lofoen har i en årrekke overvåket krykkjebestandene fra Nusfjord og vestover til Å i Lofoten. I tillegg til tellinger, har de satt opp såkalte krykkjehotell og tilrettelagt for hekkemuligheter i området. Kunnskap om bestandsutviklingen er avgjørende for videre tiltak. Årets telling bekrefter den negative trenden – antallet aktive reir er redusert fra 2252 til 414 de siste 20 årene, en nedgang på over 80 %.
BirdLife Norge gjennomfører også jevnlige tellinger i Lofotodden nasjonalpark på oppdrag fra Statsforvalteren. Der er det kun noen titalls hekkende krykkjer. Det finnes ingen kjente kolonier på yttersiden av Moskenesøya eller Flakstadøya, noe som gjør at tellingene gir et representativt bilde av utviklingen i Moskenes og Flakstad kommuner.
Sammenlignet med 2018 er det særlig i Moskenesvågen og Olnilsøy at tilbakegangen er mest dramatisk – her ble det i år ikke funnet én eneste krykkje. Kun i Tind og Å var det en liten økning. Den generelle utviklingen er imidlertid svært bekymringsfull, og understreker behovet for målrettede tiltak for å hjelpe arten i vårt område.
Undersøkelsen ble utført av Martin Eggen, Bjørn Tore Henningsen, Johan Sirnes, Hilmar Sivertsen og Hanne Wolf.


