Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

Ny strategiplan vedtatt på BirdLife Norges årsmøte

BirdLife Norge arrangerte 9.–11. mai sin årsmøtehelg på Sommarøya Arctic Hotel i Tromsø. En ny strategiplan for perioden 2025–2029 ble vedtatt. To nye æresmedlemmer ble utnevnt av årsmøtet – Jon Fjeldså og Jon Opheim. Styret fikk to nye medlemmer, Christine Myrseth og Rolf Jørn Karlsen, fra våre avdelinger i henholdsvis Troms og Oppland.

Av Magne Myklebust

Publisert 22.05.2025


BirdLife Norge-familien var samlet til årsmøte på vakre Sommarøya i Tromsø. Foto: Håkan Billing.

BirdLife Norge traff bra på med valg av sted og dato for årsmøtet. Vinteren hadde satt sitt preg på regionen en uke tidligere, men nydelig vårvær preget heldigvis årsmøtehelga på idylliske Sommarøya i Tromsø kommune.

Det var på tide å revidere vår strategiplan, den forrige versjonen gjaldt for perioden 2019–2024. Årsmøtehelga startet på kvelden fredag 9. mai med en gjennomgang av sentralstyrets forslag til strategiplan for 2025–2029. Det var generalsekretær Kjetil Solbakken som presenterte forslaget, som fikk mange positive tilbakemeldinger. Noen innspill til endringer kom, spesielt var delmål 1.6 gjenstand for debatt. Det har ordlyden «BirdLife Norge skal jobbe for stans av jakt, fangst og fiske i verneområder, og for at rødlistearter skjermes mot jakt». Ordlyden ble stående, og forslaget til strategiplan for 2025-2029 ble vedtatt uforandret på årsmøtet dagen etter.

Lørdag 10. mai ønsket Oddvar Hagen fra BirdLife Troms velkommen til årsmøtet, som så ble åpnet av styreleder Anne Sørensen. Blant de 62 frammøtte medlemmene var det 57 delegatstemmer. Årsmøteinnkalling, årsmelding og årsoppgjørsdisposisjoner ble enstemmig godkjent. Sentralstyrets forslag til strategiplan for 2025–2029 ble vedtatt mot én stemme. Sentralstyrets forslag om uforandret medlemskontingent fra og med 2026 ble enstemmig godkjent. Kontingenten for 2026 er dermed som følger: Grunnandel kr 210, tidsskriftsandel for Vår Fuglefauna kr 300, tidsskriftsandel for Fuglevennen kr 130, tidsskriftsandel for Fugleåret kr 210 og familiemedlemskap kr 120.

Valg

Per Jan Hagevik presenterte valgkomiteens arbeid og innstilling. Styremedlemmene Dag Gjerstad og Lars Petter Marthinsen var på valg, og ønsket ikke å ta gjenvalg. Blant fire kandidater som nye styremedlemmer ble Christine Myrseth (BirdLife Norge avd. Troms) og Rolf Jørn Karlsen (BirdLife Norge avd. Oppland) valgt av årsmøtet. De to øvrige kandidatene var Roger Nesje (BirdLife Norge avd. Oslo og Akershus) og Øystein R. Størkersen (BirdLife Norge avd. Østfold). Styrets sammensetning er nå slik: Leder: Anne Sørensen (på valg i 2026). Styremedlemmer: Anne Gri Stenbråten (på valg i 2026), Torborg Berge (på valg i 2026), Reidar Hindrum (på valg i 2027), Trond Øigarden (på valg i 2027), Rolf Jørn Karlsen (på valg i 2028) og Christine Myrseth (på valg i 2028).

I valgkomiteen var Tor Skjetne på valg, og han ønsket ikke å ta gjenvalg. Toril Ask fra BirdLife Norge avd. Oslo og Akershus ble valgt inn i valgkomiteen. Valgkomiteens sammensetning er som følger: Jonas Langbråten (på valg i 2026), Marianne Hegge Skogsholm (på valg i 2027), Per Jan Hagevik (på valg i 2028) og Toril Ask (på valg i 2029).

Årsmøtesaker

Årsmøtesakene startet med utnevning av to nye æresmedlemmer. Jon Opheim ble av BirdLife Norge avd. Oppland foreslått som nytt æresmedlem i organisasjonen, begrunnelsen finner du her. Bjørn Frantzen foreslo at Jon Fjeldså skulle bli nytt æresmedlem, festskriftet fra hans 80-års dag gir en bakgrunn for begrunnelsen for hans æresmedlemskap. Årsmøtet vedtok enstemmig at begge ble æresmedlemmer i BirdLife Norge.

Det var meldt inn flere andre årsmøtesaker fra organisasjonen som krevde vedtektsendringer. Årsmøtet vedtok enstemmig å endre vedtektene slik at det blir innført en forretningsorden på årsmøtene framover. Det ble også vedtatt at medlemmer som vil ha lokalt tillegg i flere fylkesavdelinger kun får medlemsrettigheter i ett fylke. Ny ordlyd i vedtektenes § 5.2 blir da: «Senior- og juniormedlemmer kan selv velge fylkestilhørighet (hovedfylke) og underliggende lokallag der dette finnes. Betaling av flere lokale tillegg etter § 6.1 gir rett til eventuelle medlemstidsskrift fra de respektive fylkesavdelinger i tillegg til hovedfylket, men ikke andre medlemsrettigheter. Disse fylkene får heller ikke noen andel av grunnandelen av kontingenten».

En innføring av ny medlemskategori som heter ung-medlemskap ble etter noe debatt vedtatt utsatt til neste årsmøte. Sentralstyret skal legge fram saken på nytt i 2026.

Organisatorisk program lørdag

Etter årsmøtet lørdag var det klart for flere foredrag. Våre nye æresmedlemmer fikk begge holde foredrag hvor de snakket om sitt arbeid som dannet bakgrunnen for æresmedlemskapene. Jon Fjeldså har en lang forskerkarriere bak seg på Zoologisk Museum i København, men hans faglige nysgjerrighet startet med å studere horndykker i hjemtraktene ved Bodø i Nordland. Han har en enestående karriere bak seg innen forskning, naturformidling og internasjonalt fuglevern. Han har blant annet oppdaget og beskrevet en lang rekke nye fuglearter for vitenskapen, og var medvirkende i å utvikle partnerskapet i BirdLife International på begynnelsen av 1990-tallet.

Jon Opheim fortalte om fuglevern- og foreningsarbeidet i Oppland fra 1970-tallet og fram til våre dager. Han har vært den mest sentrale personen i vår avdeling i gamle Oppland fylke, og har i 49 av 50 år enten vært styreleder eller hatt andre verv i foreningen. Gjennom disse årene har han nedlagt en monumental innsats i å bygge opp fylkesavdelingen.

Det ble plass til to foredrag til denne lørdagen. Jann-Oskar Granheim fortalte om virksomheten til Dividalen fuglestasjon i Indre Troms, hvor man har dokumentert andre trekkretninger hos en del spurvefugler enn det som er tilfelle for stasjonene i Sør-Norge. Trekket fra Dividalen går for flere arter i en mer sørlig og sørøstlig retning gjennom Sverige og Finland. Bolken med foredrag ble avsluttet av Tone K. Reiertsen fra NINA, som fortalte om arbeidet med urbane krykkjer i Tromsø. Her har man forsøkt seg fram med krykkjehotell for å bedre hekkesuksessen til rødlistearten. I byen får krykkjene i større grad være i fred for predatorer enn på de tradisjonelle hekkeplassene på ytterkysten, og krykkjehotellene bidrar også til å redusere konfliktnivået i forbindelse med urban hekking.

Prisutdelinger

På lørdagens festmiddag var det klart for prisutdelinger, samt overrrekkelse av diplomer til æresmedlemmene Jon Opheim og Jon Fjeldså. Årets Fossekall 2025 ble tildelt Arnstein Indahl for hans store innsats for BirdLife Norge gjennom flere tiår. Han har vært en av drivkreftene bak Verdal lokallag (nå Innherred lokallag) siden oppstarten i 1979, i mange år som leder av lokallaget. Arnstein er engasjert i det meste som foregår av ornitologisk arbeid i Verdal, spesielt drift av Ørin Feltstasjon og ringmerkingsstasjon, og i naturvernarbeidet for bevaring av Ørin våtmarksområde. Han er leder av Nord-Trøndelag ringmerkingsgruppe. Arnstein har bakgrunn som reiseleder, og er seniorrådgiver ved publikumsseksjonen for Stiklestad museum. Han er en dyktig formidler, stiller opp for lokallaget på møter og arrangementer, og følger opp lokallagets nettsider om nyhetssaker på fugl.

Fuglevernprisen 2025 ble tildelt BirdLife Norge Asker og Bærum lokallag for et omfattende arbeid over flere år med våtmarksrestaurering i Storøykilen på Fornebu. Lokallaget har jobbet intenst med prosjektet i seks år, og like før nyttår ble det erklært ferdigstilt. Resultatet ser svært lovende ut, og det blir offisiell åpning i løpet av våren 2025.

Prosjektet har gått ut på å gjøre en serie tiltak for å forbedre forholdene for fugler i et av de få gjenværende våtmarksområder i indre Oslofjord. Tiltakene har dels gått på å fjerne skrot og forurenset fyllmasse, samt erstatte disse områdene med mer våtmark i form av flere dammer og tjern, samt å heve vannstanden i våtmarken med nær en meter. Alt i alt har kvaliteten og omfanget av våtmarken i Storøykilen økt betydelig som følge av tiltakene.

En stor takk går til BirdLife Norge avd. Troms for et profesjonelt og knirkefritt arrangement! På søndag ble det busstur til fuglelokaliteter i regionen. Spillende svarthalespover, nyankomne temmincksniper og hekkende viper på Tisnes var blant mange fine observasjoner. Vi rakk også å besøke et krykkjehotell i Tromsø by før turen gikk til flyplassen. Vel blåst!

Aktuelle lenker

Offisielt årsmøtereferat
Oppdaterte vedtekter
Vedtatt strategiplan for perioden 2025–2029

Oddvar Hagen ønsker velkommen til årsmøtet
På vegne av arrangøravdelingen i Troms ønsket Oddvar Hagen velkommen til årsmøtet. FOTO: Magne Myklebust
Jon Fjeldså mottar æresmedlemskap
Jon Fjeldså (t.v.) mottar diplom for sitt æresmedlemskap av generalsekretær Kjetil Solbakken. FOTO: Håkan Billing
Jon Opheim mottar æresmedlemskap
Jon Opheim ble utnevnt til æresmedlem av BirdLife Norge på Sommarøya. FOTO: Håkan Billing
To nye æresmedlemmer
For første gang siden 2007 fikk BirdLife Norge to nye æresmedlemmer, Jon Opheim (t.v.) og Jon Fjeldså. Det forrige medlemmet som ble tildelt den æren var Jostein Sandvik. FOTO: Håkan Billing
Arnstein Indahl Årets Fossekall 2025
Arnstein Indahl (t.v.) fra BirdLife Innherred lokallag fikk prisen Årets Fossekall 2025. Her har han fått diplom og gavekort fra generalsekretær Kjetil Solbakken. FOTO: Magne Myklebust
Fuglevernprisen 2025 til Asker og Bærum lokallag
Fuglevernprisen 2025 går til BirdLife Norge Asker og Bærum lokallag. Fra venstre: generalsekretær Kjetil Solbakken, Naïd Mubalegh (Asker og Bærum), Sine Hagestad (Asker og Bærum), Bjørn Frantzen (Asker og Bærum) og styreleder Anne Sørensen. FOTO: Håkan Billing
Arrangørene i Troms takkes
Prikkfritt arrangement: Vår arrangøravdeling ble hedret under festmiddagen lørdag 10. mai. De leverte varene så det suste! Fra venstre Vegard Bang Fjeldheim, Oddvar Hagen og Jan Höper. FOTO: Håkan Billing