Hopp til hovedinnhold

BirdLife Oppland

Referat fra styremøte på Dokka Våtmarkssenter 23.05.2023 referat

Styremøte

Publisert 17.07.2023

Styremøte Naturhuset i Dokkadeltaet Våtmarkssenter 23.05.2023. Referat  

Til stede: Jon Opheim, Geir Høitomt, Julia Helgesen, Anne Gri Henriksen, Bjørn Harald Larsen og Margaret M. Eggen.
 
Saksliste:

34/23    Kort oppsummering av årsmøtet til BirdLife Norge på Granavollen 28. - 30.04. Vi har fått mye ros for vår innsats som vertskap.  

35/23    Referatsaker.
-    Fuglevandring på Maihaugen 14.05. med 30 deltakere.
-    Driftsstøtte på kr. 5000,- til BirdLife Norge, Sør Gudbrandsdal lokallag er innvilget.
-    «Kattesaken». Et samlet styre har - med henvisning til BirdLife sitt prinsipprogram - imøtegått artikkelen til Hjeljord/Selås, som ble publisert i Hujon nr. 1, 2023. Dette vil bli publisert i Hujon nr. 3, 2023.

36/23    Innkommen post.
-    Innbydelse til fagmøte om naturmangfold i Gausdal 24.05.
 Margaret drar. BL Oppland har ellers gitt innspill i september 2022. Ny frist etter møtet 30.05.
-    Offentlig ettersyn – temaplan for naturmangfold for Gausdal kommune 2023 - 2027. Frist 16.05.

37/23    Lågendeltaet, Lillehammer. Sammen med BirdLife sentralt har vi avgitt uttalelse til Statsforvalteren innen 01.05. vedr. forslag om endring av vernegrense og verneforskrift i forbindelse med framføring av E6. Utover dette har det vært en sammenhengende debatt – både i aviser og andre steder – omkring vegspørsmålet. I slutten av april mottok vi et skriv fra Natur og Ungdom angående planlagt aksjon mot ny trase for E6. I dette skrivet var det så mye feilinformasjon at vi fant det nødvendig med et skriv tilbake (som vi styrebehandlet). Kopi ble samtidig sendt Norges Naturvernforbund og Naturvernforbundet i Innlandet. Vi har ikke fått tilbakemeldinger på dette. Ellers nevnes at Extinction Rebellion er delaktig i aksjonsplanene.
 Stort oppslag i avisa GD 23.05. om at Extinction Rebellion er villig til å gå i fengsel for denne saken. Vi vurderer å ta kontakt med GD for et intervju, der vi ønsker å presisere hvordan denne veisaken stiller seg i forhold til fuglelivet i deltaet. Mye av debatten har tatt fokuset vekk fra de kvalitetene som vernet er basert på, og den kunnskapen vår forening sitter inne med. Styret ga sin støtte til dette.

38/23    Trettenstryka fuglefredningsområde, Øyer. Etter brukollapsen 15.08.2022 har foreningen -sammen med Kistefos Skogtjenester AS - utført jevnlige registreringer av vannfugl i perioden november-mars. Sluttrapport ble levert i april måned, med bl.a. forslag om restaurerings- og miljøtiltak for fugl og fisk. Utplassering av stein i elva ble utført med helikopter 10.05., der Knut Gundersen og Jon var tilstede.
 Ca. 30-50 steiner ble utplassert. For 10 år siden gjorde ikke Statens Vegvesen jobben de var pålagt. Nå har Fylkeskommunen tatt ansvar og utplasserte steinene. Det ble bedre enn NINA først foreslo og tett imot det BL Oppland ønsket. Det vil også bli utført vannfugltellinger neste vinter for bl.a. å kunne se effekten av tiltaket.

39/23    Ny 420 kV ledning Lillehammer - Gran. Med assistanse fra FNF v/Ole Morten Fossli har vi levert høringsuttalelse, der vi spesielt har pekt på nærhet til hekkeplass for rovfugl, storfuglleiker og naturreservater. Vi har samtidig understreket behov for mer feltregistreringer og konsekvensutredninger. Det må ellers være en forutsetning at gamle ledninger rives der de erstattes med nye.

40/23    Utbyggingsplaner Bygdin, Vang kommune. Tidligere utbyggingsplaner er betydelig utvidet og innebærer store naturinngrep, bl.a. et lite tjern med flere rødlistearter av fugl. Vi har påpekt dette i brev til kommunen i forkant av kommunestyremøte. Julia og Geir orienterte.  
 Tor Oxhovd engasjerte Geir ift flytting av båtbrygga, og plutselig bruker de den utredningen til det nye prosjektet. Det blir en ny høring for en nedskalert plan, og dermed en sak til oppfølging.

41/23    Områdereguleringsplan for Stensjordet, Gjøvik. Felles uttalelse med Naturvernforbundet i Innlandet og Naturvernforbundet i Gjøvik, Toten og Land. Vi har bedt om at en del av planområdet tas ut av hensyn til en hekkende rødlisteart. Saken har fått god mediadekning.
 Saken er ikke ferdig behandlet i kommunen.

42/23    Regulering av ferdsel i verneområder. Mange av våre verneområder har ikke tilstrekkelig begrensning av ferdsel i trekk- og hekketida for fugl. Problemet er økende, og utgjør flere steder en trussel mot selve verneformålet. Geir har laget et forslag til skriv som sendes Statsforvalteren i Innlandet.  
 Pga klimaendringene ankommer fuglene tidligere og perioden må utvides framover. Velformulert brev som styret støttet.  
En like stor utfordring er å få folk til å overholde ferdselsforbudet. I flere tilfeller ser vi også at SNO ikke har tid til å rykke ut tidsnok. I praksis mener vi at vernebestemmelsene ikke fungerer tilfredsstillende.

43/23    Brev fra Statskog. «Ønske om dialog og kommunikasjon rundt viktige funn av hekking samt tiltak for økt hekking.» Her presiseres at det ønskes mer direkte dialog med oss om funn av hekkeplasser for rovfugl og ugler, samt leikområder for storfugl på Statskog sin grunn. Vi bør gi en positiv tilbakemelding på dette.
 Geir og Jon følger opp og utformer noen setninger som styret signerer.

44/23    Etna Nett. Kvisting av kantskog langs flere kraftlinjer ved bruk av helikopter fra 11.04. og ca. 2 uker framover. Vi har fått e-post henvendelse om at dette ikke må tillates i fuglenes hekketid, og har også blitt kontaktet av Oppland Arbeiderblad om det samme.
 Løpet er kjørt for i år, men de skulle bli flinkere på dette framover. BL Oppland vil gjøre en henvendelse til Etna Nett og andre kraftselskap i Oppland om at de bør/må starte tidligere. Må også påpekes at flyging langs bergvegger utgjør en ekstra fare for forstyrrelse av rovfugl.

45/23    100 års jubileet for Fokstumyra naturreservat. Oppdatert planskisse der det er lagt opp til fugleguiding 18.08. Her må vi trolig stille med 2 - 3 personer.
 BL Oppland har drevet med kartlegging på Fokstumyra siden 2010. Thor Østbye, Geir og Jon er de som stiller.

46/23    Teleskop-prosjektet, Dokkadeltaet Våtmarkssenter. Plassering er avklart. Planer for avduking mm.
 Teleskopet har fått en flott plassering utenfor Naturhuset. Litt oppkvisting av noen trær i synsretningen gjenstår. Avduking planlegges senere sammen med Sparebankstiftelsen, lokallaget m.fl. Anne Gri, Rolf Jørn og Geir er sentrale i dette.

47/23    Bruk og tilgang til Hypersys.  
 Rolf Jørn har bekreftet at han har tilgang til både fylkes- og lokallag.

Julia skal høre med Rune Rødningen om han har tilgang for Valdres lokallag.  

48/23    Dekning av reiseutgifter i forbindelse med årsmøtet 28.04. - 30.04.
 Lokallagene sender søknad til Faris om bidrag om 2500 kr. Direkte.
 Julia får utleggs-skjemaene fra Geir og Jon for årsmøtedeltagelse for fylkeslaget sine to delegater til regnskapet (Anne Gri utbetaler enn så lenge).
    
49/23    Rapport fra kasserer.  
 Kasserer har orientert om økonomisk situasjon. Vi har god råd.

Tilleggssaker tatt opp på styremøtet:
50/23    Forsøpling av Jarenvannet, Gran. Anne Gri orienterte om dagens situasjon og at det bør finnes en måte å filtrere ut søppel før det kommer ut i vika.
 Vi tar det som en egen styremøtesak på et senere tidspunkt.

51/23     Invitasjon fra Gran kommune om Rov- og skogsfuglmøte. Anne Gri orienterte.
     Her bør lokallaget være representert.

52/23:     Medlemsbladet Hujon. Aktuelt å invitere Per Åge til et styremøte, både når det gjelder tilgang på stoff og assistanse til bl.a. korrekturlesing.

53/23:     Facebook:
Fb-siden Opplandsfugl bør endre navn til BirdLife Oppland. Det skal også være enkelt for nye medlemmer å finne sitt lokallags facebook-side, så lokallagene oppfordres til det samme
 
Arrangement som angår egne lokallag skal ikke nødvendigvis postes i andre lokallags facebook-sider. Vi følger jo stort sett hverandre og kan da heller velge å dele fra andre lag dersom vi synes det er aktuelt.
    
    Når flere styremedlemmer har vært på samme arrangement, kan man bli enig om hvem som skal poste om det på facebook, og da kan vi også dele bilder i forkant.

Burde vi ha et fast punkt på styremøtene som omhandler korte orienteringer fra lokallagene?


Julia

Styremøte
Dvergfalk, Jotunheimsvegen våren 23 Foto: R.Ø.