Hopp til hovedinnhold

BirdLife Finnmark

Rapport fra verdens nordligste gråhegre koloni-Veidnes på vestsiden av Laksefjorden

Verdens nordligste hegrekoloni ligger på Veidnes i Lebesby kommune. Nylig har årets kull fått påmontert stålringer. Her er beretningen.

Av Dag Gjerstad

Publisert 01.07.2019

I Lappmeisen 2019 skriver Ken Gøran Uglebakken om gråhegrens utbredelse i Finnmark og han peker spesielt på den nylig oppdagende hegrekolonien på Veidnes. For å skaffe mer informasjon om dette dro Trond Eriksen, som var den første som først rapporterte om kolonien, og Dag Gjerstad dit den 28 mai i år.

Det kunne med en gang fastslås at det dreide seg om et begrenset antall reir, og det ble talt fire reir i bjørk. Dette er første gang vi har registrert gråhegrehekking i bjørk. Et reir var ubebodd og hadde rausa, mens minst to reir var bebodde.

I det ene reiret var det ca. en ukes gamle unger, noe som tilsa at de var født rundt den 20 mai. Går vi ytterligere 30 dager tilbake, kommer vi til egglegging i kolonien rundt 20 april, noe som samsvarer godt med egne erfaringer fra kolonien på Nordstraumen i Kvænangen hvor eggleggingen foregår i midten av april.

Basert på dette dro et forsterket team med aktive ringmerkere dit den 25 juni for å ringmerke ungene; Eldbjørg&Erling Løkke, samt Tomas Aarvak og Dag Gjerstad. Det ble funnet totalt tre reir og alle reirene var bebodd med henholdsvis 3, 4 og 3 unger, og alle 10 fikk påsatt stålringer. Dette er de første hegreungene som noen gang er merket i Finnmark(?)-vi gratulerer og ser fram til gjenfunn!

Produksjonen var forbløffende god, helt på høyde med store kolonier sør i landet, med store kraftige fugler full av tarm- og mageinnhold, noe de stolt lot ringmerkerne få «smake» på - på tradisjonelt hegrevis!

Og det er naturligvis leira på Veidnes som gjør at den flotte fuglen har etablert seg her, et tidligere ubenyttet fiskerikt område gir store muligheter.

Du kan lese mer om gråhegren via linken nedenfor.

 

Les mer om gråhegren.

DSC_0007
Eldbjørg og Erling Løkke med to av gråhegreungene som fikk påsatt sine stålringer. FOTO: Tomas Aarvak
Gråhegre i flukt
Gråhegre i flukt. FOTO: Hildegunn Didriksen