Hopp til hovedinnhold

BirdLife Hedmark

Dramatikk under hagefugltellingen

Mange stive blikk fulgte livet på fuglebrettet og i hagen denne siste helgen i januar. Nå skulle alle gjestene telles og ordnes i grupper art for art og deretter rapporteres inn på internett.

Av Jan Erik Heggelund

Publisert 01.02.2011

Her ble våre resultater sammenstilt med tilsvarende fra hager rundt omkring i hele landet.

Lett er det ikke slik de svinser omkring der ute. Ingen har sans for et øyeblikks ro og orden, så tellingen kan gjennomføres på en ordentlig måte. Neida, frem og tilbake, samme fugl eller var det en ny og en til eller… . Urolige flokker, skvettene og like før alle var talt opp forsvant hele flokken til værs og da er det bare å begynne på nytt.

Dramatikk

Plutselig er alle borte, bortsett fra at par stykker som sitter som fastfrosset. Nå kan de telles, men da er det jo nesten ingen. Bortsett fra på bakken, der sitter en gammel kjenning med godt grep om en fjærbylt, jammen drar jeg ikke kjensel på denne også.

Svart og hvit med et fryktinngytende nebb. Begge har jo tidligere vært avbildet i fotoalbumet her på nettsiden. Flaggspetten med det abnorme stikkredskapet av et nebb var lagt i bakken av den lokale spurvehauken og så ut til å måtte tas ut av hagefugltellingen?

Telleproblemer

Åssen gjør en observatør detta a. Skal jeg vise den den siste ære å la’n bli med på lista eller må vi si at det rakk’n ikke? Naturen er nådeløs. Her gjelder uten tvil den enes brød den andres død. Ingen nåde.

Spurvehauk
Spurvehauk med vaktsomt blikk følger livet på fuglebrettet. FOTO: Jan Erik Heggelund
Spurvehauk tar flaggspett
I en sky av fjær foregår en kamp på liv og død. FOTO: Jan Erik Heggelund
Spurvehauk tar flaggspett II
Her kan det fort bli en mindre å rapportere i hagefugltellinga? FOTO: Jan Erik Heggelund
Spurvehauk tar flaggspett III
Nåde, nåde… FOTO: Jan Erik Heggelund