Hopp til hovedinnhold

BirdLife Hordaland

Arktisk gjensyn

Det er sju år siden vi sist hadde besøk av den arktiske skjønnheten praktærfugl i Hordaland. Som forrige gjest er også årets fugl mer enn villig til å besøke flere kommuner på sin ferd. Kanskje den blir like «trofast» som sin forgjenger?

Av Frode Falkenberg

Publisert 13.02.2015

Forrige praktærfugl som ble observert i Hordaland var også fylkets mest trofaste vintergjest gjennom tidene. Fuglen som var en fullvoksen hann ble oppdaget på Herdla 14. september 1986. Den skulle altså vise seg å bli et fast innslag om vinteren i områdene ved Herdla, og nordover til Lindås og Radøy. Den ble sist sett næringssøkende sammen med vanlige ærfugler i Alverstraumen i Lindås kommune 18. februar 2009.

«Årets fugl» i tre kommuner?

Det var Asgeir Askeand som fant fuglen ved Litlebergen i Meland kommune 3. januar. Den holdt seg sammen med vanlige ærfugler, noe den har gjort hele tiden. Fuglen oppholdt seg der noen dager før den begynte sin mer eller mindre rastløse ferd sørover mot Bergen. Den ble sett en enkelt gang ved Knarvik kai i Lindås kommune, men holdt seg stabilt ved Litlebergen fram til 7. januar. Dagen etter ble den funnet på sørsiden av fjorden, ved Salhus i Bergen kommune. Her var den rimelig stasjonær fram til 14. januar, før den forsvant i en hel uke. Den 20. januar ble den gjenoppdaget ved Eidsvåg som er litt nærmere Bergen sentrum. Her var den fram til 1. februar, før den ble funnet på Laksevåg, et steinkast fra Bergen sentrum. Fuglen holder seg der i skrivende stund, og blir definitivt en kandidat til «Årets fugl» i de tre kommunene den har besøkt.

Den populære fuglen er en halvvoksen hann som kom til verden sommeren 2013. Man ser at den ikke er fullvoksen siden den har et mindre utviklet nebb enn en voksen fugl, svarte sjatteringer i hvite felter på ryggen, og kortere seil på mantelen.

Praktærfugl i Hordaland

Ved en revidering av funnmassen av praktærfugl i Hordaland i februar 2015 kom LRSK til at det er gjort 18 funn av 30 individer i fylket. Tallet er nedjustert noe som følge av dårlig etikettering av eldre fugler i skinnsamlingen på Bergen museum. Det offisielt første funnet av arten hos oss er dermed en hann som ble skutt i Hjeltefjorden utenfor Askøy 26. februar 1902. Så gikk det 23 år før neste fugl fikk kroppen penetrert av bly i Hordaland, da en hann ble skutt i Fensfjorden, Austrheim 26. februar 1925. I 1937 må det ha vært en spesielt god opptreden av arten hos oss. Hele seks fugler ble skutt på Herdla i desember, mens tre måtte bøte med livet i Telavåg, Fjell.

Det skulle gå hele 32 år før en ny fugl ble sett, en hann i Sandviken, Bergen 23. november 1969. Gjennom 70-tallet ble det gjort fem funn av minst 11 fugler. Nevneverdig er noe så uvirkelig som en flokk utenfor Kleppestø, Askøy i slutten av desember 1973. I våre arkiver står funnet oppført med en hann og minst fem hunner. I en merknad står det «opptil 15 hunner». Kun tre fugler ble funnet i løpet av 80-tallet, og det samme på 90-tallet. Faktisk var observasjonen av en hann fra Rogøy utenfor Bømlo 13. desember 1999 den siste nye fuglen som ble observert i fylket før årets krabat dukket opp.

Alle observasjoner av årets praktærfugl

Praktærfugl
Praktærfuglen fotografert ved Litlebergen i Meland kommune 7. januar 2015. FOTO: Ingvar Grastveit
Praktærfugl kart
Den eksklusive gjestens næringsområder involverer de tre kommunene Bergen, Meland og Lindås.