Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

Tredje runde av Fotonøtta i 2023

Etter to runder er det mange som har svart korrekt på alle nøtter og ligger godt an. Høsten er en spennende tid der mye fugl er i bevegelse. Det medfører at du kan finne en rekke arter som vanligvis ikke oppholder seg i nærområdet ditt. For å kunne bestemme disse artene kan det være lurt med en titt i fugleboka på forhånd! Her kommer også to nøtter som man kan trene på til oppvarming.

Av Bjørn Mo

Publisert 31.10.2023

Slik går du fram

Konkurransen går ut på å artsbestemme fuglene på de to bildene øverst på denne siden. Svarene ser du i neste nummer av Vår Fuglefauna samt senere på vår nettside. Svar sendes til vf@birdlife.no innen 1. november 2023.

Her er oppsummeringen av forrige runde

Runde nr. 2 ble presentert i Vår Fuglefauna nr. 2-2023. Vi gir deg her fasiten for den konkurransen, med begrunnelse for riktig artsbestemmelse.

1 POENG: Fuglen som pusser seg er en finkefugl i et oretre. En gul finkefugl som er glad i orekongler er grønnsisik. Det er derfor lett å trekke denne konklusjonen slik mange gjorde, men mange så også at noe skurret.

Finkefuglen viser:
• Gult bryst
• Tydelige markerte streker på flankene    
• Strekene danner tydelige horisontale linjer    

Med dette var det også 26 personer som svarte gulirisk, hvilket er det korrekte svaret på denne nøtta. Gulirisk kan skilles fra grønnsisik (27) på bildet ved at fuglen er gul midt i brystet med en avgrensning relativt langt oppe. Hunner av grønnsisik har hvitt i midten av brystet, og hanner av grønnsisik har et gult område som strekker seg betydelig lenger ned i brystet enn på den avbildede fuglen. Videre er strekene i bryst og flanker tydelige og danner horisontale rette linjer på fuglen, noe som passer meget godt for gulirisk. Bøksanger (2) og løvsanger (2) har et ustreket bryst. Grønnfink (1) er mindre streket i bryst og er aldri farget gult. Gulirisk, Vågedalen, Sveio, Vestland 28. mai 2023. Foto: Bjørn Mo.

3 POENG: En brun småfugl kan i utgangspunktet være relativt vanskelig. Men for mange var det ikke tilfelle denne gangen.  

Spurvefuglen viser:
• Svarte bein
• Mørkt brun overside
• Mørkere stjert i kontrast til resten av oversiden
• Lys øyering
• Hvit underside

Med disse karakterene er det kun to arter man står igjen med. Dvergfluesnapper (33) er det korrekte svaret, mens den nære slektningen taigafluesnapper (1) kan utelukkes på at de øvre stjertdekkerne er lysere enn selve stjerten. Gråfluesnapper (7) er noe slankere, har en lys grunnfarge på oversiden og markerte lyse bremmer på blant annet tertiærene og stordekkerne. Rødstrupe (5) har beige underside, særlig nedover mot undergumpen. Arten har også lysebrune bremmer på hånd- og armsvingfjærene, mens den avbildede fuglen har lyse bremmer.
Både møller (4) og munk (2) har noe andre proporsjoner, deriblant en lengre stjert. Førstnevnte art har også hvitt på stjertsidene. Brunfluesnapper (3) har noe lysere bremmer på de fleste fjær på oversiden, i tillegg til å være mer varmt brun. Fossekall (2) er proporsjonalt annerledes, med et større gap mellom vingene og en mer utstikkende og «fluffy» overgump. Busksanger (1) har lengre stjert, lysere bein og kortere håndsvingfjærprojeksjon. Dvergfluesnapper, Utsira, Rogaland 29. mai 2023. Foto: Bjørn Mo.

Av 20 deltakere med full pott ble Jan Landsverk, Akkerhaugen trukket ut som vinner. Han er den heldige vinner av et gavekort fra Natur og Fritid AS.

Denne konkurransen ble opprinnelig publisert i Vår Fuglefauna 3-2023. I vedlagte PDF finner du litt mer informasjon, bl.a. om konkurranseregler og premier.

 

1-poeng Vår Fuglefauna 3-2023
Bilde nr. 1 gir 1 poeng ved riktig svar. Svar innen 1. november til vf@birdlife.no.  FOTO: Anonym
3 poeng Vår Fuglefauna 3-2023
Bilde nr. 2 gir 3 poeng ved riktig svar. Svar innen 1. november til vf@birdlife.no.  FOTO: Anonym
Fasitbilder Fotonøtta Vår Fuglefauna 3-2023
Her er konkurransebildene fra runde 2 sammen med fasitbildene.  FOTO: BirdLife Norge