Forsiden
Du er her: Forsiden > Fuglekunnskap

Fuglekunnskap

Siste nytt

KjøttmeisNytt stort fuglekasseprosjekt (19.02.2018)

Bli med å snekre fuglekasser i vårt nye samarbeidsprosjekt med Miljøagentene og Naturvernforbundet! Gjennom snekring og opphenging av fuglekasser hjelper du fuglene med hekkeplasser - konkret og givende naturvernarbeid. Allerede nå kan ditt lokallag og/eller fylkesavdeling i NOF søke midler til å arrangere fuglekasseverksteder.

Les mer
HettemåkeUrbane våtmarker gjør byene levelige (02.02.2018)

Temaet for Verdens våtmarksdag i 2018 er «Urban wetlands». Verdien av våtmarker i og nær byer understrekes gjennom deres betydning for vannrensing og regulering av vannmengder. Men kanskje er våtmarkas opplevelsesverdi minst like viktig, nå som åtte av ti nordmenn bor i en by eller et tettsted?

Les mer
Lappspove (Foto: Oddvar Heggøy)Lappspovenes reiser (31.01.2018)

Ny teknologi gjør oss i stand til å følge fuglenes trekk på en helt annen måte enn tidligere. Ved hjelp av små satellittsendere får vi unik kunnskap om arters trekkstrategier og foretrukne rasteplasser. En av de aller råeste langdistansetrekkerne er lappspoven.

Les mer
havørnSmøla IBA: Mellom havørner og sjøfugl (09.01.2018)

Øygruppen Smøla befinner seg helt nord i Møre & Romsdal, og består av over 5000 øyer, holmer og skjær med mellomliggende grunne sjøområder. Selve hovedøya har store arealer med myr, kystlynghei og dyrket mark, med mange småtjern og dammer her og der. Kystlinjen består av et mylder av sund og småbukter.

Les mer
IslomIslommen er aggressiv mot andre fugler (21.12.2017)

Mens det er velkjent at islommen kan opptre aggressivt mot andre fuglearter på hekkeplassen har man antatt at den er mer fredelig av seg om vinteren. En ny undersøkelse fra Jærkysten, som er rapportert i tidsskriftet Ornis Norvegica, viser imidlertid at islommen kan være svært så hissig av seg også i vinterhalvåret.

Les mer
GulnebbglenteNye norske fuglenavn (21.12.2017)

Norsk navnekomité for fugl (NNKF) har nylig laget en oppdatert global navneliste med systematikk i henhold til Clements nyeste oppdatering (per aug. 2017). I tillegg presenterer NNKF nå norske fuglenavn på systematikklistene til andre referanser slik som IOC og AERC TAC-systematikk. Oversikt over fuglenavn på holarktiske arter presenteres her i to tabeller.

Les mer

Nyhetsarkiv

Bli medlem

Rapportsystemet for fugler

NOFs Rapportserie

Important Bird Areas

Fuglevennen

Norsk SjeldenhetsKomite for Fugl - NSKF

Natur og fritid

Norsk Ornitologisk Forening er partner i BirdLife International