Forsiden
Du er her: Forsiden > Fuglekunnskap

Fuglekunnskap

Siste nytt

HavørnHavørna – en norsk suksesshistorie! (10.10.2017)

Etter at havørna ble fredet i 1968, skjedde det etter langvarig press fra NOF. Økt kunnskap om havørnas og andre rovfuglers rolle i naturen gjorde også sitt til fredning. I dag kan vi nyte Nord-Europas største rovfugl langs det meste av norskekysten.

Les mer
BlåmeisMeisers evne til å skille mellom predatorer (04.10.2017)

Hos små fugler er evnen til å vurdere risiko for predasjon viktig for å unngå unødig tidstap i fødesøk, særlig om vinteren. Det ble plassert modeller av spurvehauk (farlig predator), lavskrike (mindre farlig) og tretåspett (ufarlig) ved foringsplasser og meisenes respons ble observert.

Les mer
SnøugleSnøugler og satellittsendere (03.10.2017)

Bruken av satellittsendere montert på ryggen av snøugler i Norge og Canada har åpnet for detaljert innsikt i artens forflytning og dermed en økt forståelse av dens biologi. Et viktig spørsmål er imidlertid om merkemetoden påvirker fuglenes atferd og overlevelse.

Les mer
Åkerrikse (foto: Simon Rix)Etterlengtet opptur for åkerriksa (31.08.2017)

Etter to begredelige år fikk åkerriksa en etterlengtet opptur i 2017. Likevel var antallet påviste syngende individer ikke på noen måte eksepsjonelt høyt, og på et lavere nivå enn det som var normalen for noen år tilbake. Vi håper at målrettede beskyttelsestiltak kan bidra til en mer langvarig positiv trend framover.

Les mer
Taksvale (Foto: Ian White)Fortsatt mulig å kartlegge hekkende taksvaler (10.08.2017)

Hekkesesongen går mot slutten, men det er fremdeles ikke for seint å lete opp hekkeplasser for Årets fugl, taksvala. Mating av unger kan i noen tilfeller foregå helt fram til midten av september, og det er nok fortsatt mange hekkekolonier som ikke er rapportert inn.

Les mer
SidensvansØvre Pasvik IBA - eventyrskog og fuglerik våtmark (03.08.2017)

Øvre Pasvik IBA er månedens IBA. Dette fuglerike området omfatter en av landets største urskoger, som strekker seg inn i nabolandene Russland og Finland. Drar du til Pasvik vil du garantert reise hjem med en bit av taigaen i hjertet, og mange spennende fugleobservasjoner i notatboka!

Les mer

Nyhetsarkiv

Bli medlem

Rapportsystemet for fugler

NOFs Rapportserie

Important Bird Areas

Fuglevennen

Norsk SjeldenhetsKomite for Fugl - NSKF

Natur og fritid

Norsk Ornitologisk Forening er partner i BirdLife International