Forsiden
Du er her: Forsiden > Fuglekunnskap

Fuglekunnskap

Siste nytt

GrønnsisikFargeklatter i den mørkeste tiden – tid for småfugler! (18.11.2019)

Mange ser frem til vinteren, for da kan man begynne med fuglefôring. Og for en glede fuglene gir oss! Å våkne opp med fargeklatter som den knallgule kjøttmeisen, dompapene i sine røde aftenkjoler og den evig vårlige grønnfinken på fôringsbrettet, er en sann fornøyelse.

Les mer
IsfuglHvordan hindre at fugler flyr i vinduer? (22.10.2019)

De fleste av oss har opplevd fugledød mot våre vinduer. Med milliarder av vinduer i verden er dette et stort problem som tar livet av millioner av fugler i Norge og resten av verden. Heldigvis kan du redusere risikoen for kollisjoner ved hjelp av enkle grep.

Les mer
HvitkinngåsGjess tar klimagrep! (02.09.2019)

Hvitkinngjess fra den Svalbard-hekkende bestanden responderer til et varmere klima ved å raste lengre nord i Norge om våren. Gjessene justerer aktivt lærte tradisjoner til klimaendringer. Dette er konklusjonen i en studie gjennomført av et internasjonalt forskerteam bestående av norske, nederlandske og britiske forskere som viser at hvitkinngjessene har endret sin trekkrute i løpet av de siste 25 år.

Les mer
Kjøttmeis«Spør en ornitolog» har passert 30 000 svar (29.08.2019)

NOFs spalte «Spør en ornitolog» på fuglevennen.no har rundet 30 000 svar på spørsmål fra ivrige natur- og fugleinteresserte i alle aldre over det ganske land. Spalten har utvilsomt vært en suksess, og har bygd seg opp til en søkbar database hvor folk kan finne informasjon om fugler og annet naturstoff.

Les mer
StorspoveStans i jakt på storspove i Frankrike (28.08.2019)

Storspove (Årets fugl i Norge) fikk i 2015 sin egen internasjonale handlingsplan, som på sikt skal bevare arten som har gått tilbake i mange land. En av faktorene som påvirker bestandsutviklingen i negativ retning er jakt i Frankrike. Takket være press fra flere hold blir det imidlertid ikke jakt i vinter!

Les mer
Nattravn (foto: Jonas Langbråten)Betydelig klimaeffekt på fugletrekket i Sør-Norge (28.08.2019)

Nye undersøkelser fra fuglestasjoner i Sør-Norge viser at 30 utvalgte trekkfugler nå ankommer mer enn fire dager tidligere enn de gjorde i 1990. Klimaendringene er sannsynligvis en viktig årsak. Samtidig var antallet fugler i fangsten i 2018 blant de laveste noen gang, noe ekstrem varme og tørke må ta deler av skylda for.

Les mer

Nyhetsarkiv

Bli medlem

Rapportsystemet for fugler

NOFs Rapportserie

Important Bird Areas

Fuglevennen

Norsk SjeldenhetsKomite for Fugl - NSKF

Natur og fritid

Norsk Ornitologisk Forening er partner i BirdLife International