Hopp til hovedinnhold

Fuglekunnskap:

Verdens storspovedag – 21. april

Storspove er Årets fugl i Norge i 2019. Men det er ikke kun her til lands at det rettes fokus på storspoven. Det pågår ulike prosjekter på arten i flere europeiske land. Arten er også valgt som Årets fugl 2019 i Nederland. Og visste du at arten siden 2017 har fått sin egen merkedag?

En dame på langtur

Storspove går tilbake i antall i de fleste land, og årsakene er mange, men de største truslene er fra intensivt landbruk og tap av habitat. I 2016 gikk den britiske damen Mary Colwell på en lengre tur i Irland og i Sør-England med den hensikt å finne ut mer om storspoven og dens tilbakegang. Hun tilbakela over 800 km til fots. På den turen møtte hun mange mennesker og snakket med de om storspove og hvor arten fantes både før og nå.

Siden har Mary reist rundt på De britiske øyer og fortalt folk hva hun har opplevd underveis, om folk hun har møtt på, om opplevelser med storspove som folk fortalte henne om, om den negative utviklingen i storspovebestanden samt om hennes egne personlige synspunkter og følelser rundt at en så ikonisk fugl er i trøbbel. I 2018 ga hun ut boka «Curlew Moon» (publisert av HarperCollins) som forteller om hennes egne opplevelser på turen i 2016, og generelt om hvordan det går med storspove.

World Curlew Day

I 2017 ble «World Curlew Day» (Verdens storspovedag) markert for første gang. Dagen ble innført etter initiativ fra Mary Colwell. Denne uhøytidelige dagen ble feiret med diverse arrangementer flere steder i Storbritannia. I fjor ble dagen markert for andre gang, og det ble gjennomført enda flere arrangementer enn året før i både England, Wales, Irland, Skottland, Nederland, Polen og til og med så langt unna som Australia.

Mary Colwell oppsummerte dagen slik i en e-post til NOF: «Verdens storspovedag den 21. april er en dag å feire og rette oppmerksomheten på spovene. Bestanden av storspoven går raskt tilbake. To av verdens åtte spovearter er allerede utdødd, la oss gjøre noe for å redde denne arten».

Forslag til aktiviteter dere kan finne på

NOF har valgt storspove som Årets fugl i 2019. Så hvorfor ikke komme dere ut og oppleve storspoven her i Norge på selve verdens storspovedag? Jo flere land som er med og jo flere folk som retter fokus på storspove jo bedre! Den 21. april er første påskedag – en dag de aller fleste har fri og da mange uansett skal ut på tur. Hvorfor ikke ta med deg kikkert, noe godt å bite i og let etter storspoven på den aktuelle dagen? Ta gjerne med familien og venner.

Kanskje ungene kan male påske-egget som en etterligning av egget til storspoven? Eggene til storspove er grønnaktige eller brunaktige med brune eller rødbrune flekker, men det er jo lov å velge egne farger når man maler påske-egget. Ellers er det et forslag at ungene kan tegne et bilde av storspoven. Kanskje man kan lage en kake formet som en storspove? Eller å lage en storspovemodell med kongler som kropp og bein og nebbet av kvister? Blir dere så uheldig å være innendørs på grunn av dårlig vær så kan man finn ut mer om storspove, kanskje etterfulgt med en liten spørrekonkurranse rundt middagsbordet? Mulighetene er mange, slipp fantasien løs. Hør med de eldre i familien om de husker hvor det fantes storspove – kanskje den finnes i samme området i dag. Det viktige er å gjøre andre oppmerksom på hvordan en storspove ser ut – og at dette er en art som sliter i naturen. Ikke minst skal man ha det gøy på selve verdens storspovedag, og selvsagt alle andre dager!

Husk å legge inn observasjoner av storspove på Artsobservasjoner.

Med ønsker om en riktig god påske og en god verdens storspovedag!

Verdens storspovedag på Facebook

Storspove
Er du klar for verdens storspovedag? Det er 21. april – som er første påskedag. Vi gir deg en del tips om hva du kan gjøre denne dagen! FOTO: Terje Kolaas
World Curlew Day logo
Her er logoen for World Curlew Day - verdens storspovedag. Sjekk også ut Facebook-siden for arrangementet (lenke nederst i nettsaken). FOTO: World Curlew Day