Hopp til hovedinnhold

BirdLife Nordland

Norgesrekord for pilfink!

En pilfink gikk i nettet i hagen min forleden dag. Den viste seg å være så gammel at den satte ny Norgesrekord!

Av Atle Ivar Olsen

Publisert 28.03.2020

Ringmerkingssesongen har akkurat begynt for min del, og for noen få dager siden fikk jeg en pilfink i nettet som hadde ring. Ringen var fra en serie det er en stund siden jeg brukte, men jeg tenkte ikke så mye over det til å begynne med. Jeg noterte nummeret, tid og dato, samt at jeg målte vingelengde og veide den før jeg slapp den. Da jeg senere samme dag la den inn i ringmerkingsdatabasen RingAcess oppdaget jeg at det faktisk var den aller aller første pilfinken jeg hadde ringmerket.

En gammel kjenning

Pilfinken ble merket 2. juli 2014 her på Skogsøy Nesna. Det var en ungfugl som hadde forlatt reiret maksimalt et par uker tidligere, så den var temmelig sikkert klekket i nærheten. Jeg hadde også kontrollert (fanget på nytt og lest av ringen) den en gang til i 2014, og et par ganger om våren 2015, men så hadde jeg ikke sett den frem til nå.

Da jeg lagret dataene kom det opp 5 år, 8 måneder og 20 dager siden den ble merket. Det var nå en ganske bra alder? De kan sikkert bli enda eldre tenkte jeg, og denne så ut til å være i fin form, men jeg måtte sjekke litt hva som var registrert før.

Norgesrekord!

I Norsk Ringmerkingsatlas (2006) stod det at høyeste registrerte alder var 3 år, 8 måneder, og at det inntil da var merket 18 088 pilfinker i Norge. Ifølge Stavanger museum sitt online Gjennfunnsatlas var Norges eldste registrerte pilfink 5 år 6 måneder og 12 dager. Så min pilfink, den aller første jeg hadde merket, var dermed også den eldste kjente pilfinken i Norge! Jeg kontaktet ringmerkingssentralen, og de kunne bekrefte at de ikke hadde noen som var eldre, blant alle de 42102 pilfink-merkingene som til nå er registrert og digitalisert i Norge. Her i Nordland er det nå merket 215 pilfinker. Ikke så veldig mange, men det er jo kun de siste årene at den har blitt en ganske vanlig, om enn noe lokal, hekkefugl i sørlige deler av Nordland.

Slik finner man ut hvor gamle fugler blir

For å vite hvor gammel individer av en art kan bli, så må de merkes og ringen må avleses på et senere tidspunkt, enten ved kontroll av en levende fugl eller ved at fuglen blir funnet død. Jo flere fugler som blir merket av en art, jo mer data vil vi kunne få og dermed bedre tall både på hvor gamle de vanligvis blir og på hvor gamle enkeltindivider kan bli i mer ekstreme tilfeller.

Rekorder fra Norden og Europa

Hvis vi ser på data fra noen av våre naboland så oppgir det finske ringmerkingsatlaset (Valkama mfl. 2014) 6 år 1 måned og 4 dager, i Finland var det merket 13 856 pilfinker.  Det Svenske ringmerkingsatlaset (Fransson og Hall-Karlsson 2008) har en litt eldre fugl, som var 8 år og 6 måneder. De hadde da merket 56 425 pilfink i Sverige.

EURING (Fransson mfl. 2017) er en liste over de eldste ringmerkede fuglene i Europa, og de oppgir den eldste pilfinken fra Frankrike og den var 13 år og 1 måned. Den nest eldste var fra Storbritannia og var oppgitt til 10 år og 10 måneder. Begge ble funnet døde, så det er ikke sikkert at de var fullt så gamle da de døde.

Hvor gamle kan de bli da?

Det er nok veldig sannsynlig at norske pilfinker kan bli noe eldre enn den som er omtalt i denne artikkelen. Det er oppgitt i Norges dyr (Hogstad mfl. 1992) at de kan bli 10 år gamle, uten at det står hvor de har dette tallet fra, men det er vel en realistisk alder for en fugl av denne størrelsen? Vi får se om den kommer tilbake igjen om noen år!

Tusen takk til Ringmerkingsentralen for oppdaterte opplysninger.

 

Litteratur

Bakken, V., Runde, O., & Tjørve, E. 2006. Norsk ringmerkingsatlas. Vol. 2. Stavanger Museum, Stavanger. 446 s.

Fransson, T & Hall-Karlsson, S. 2008. Svensk ringmärkningsatlas. Vol. 3. Naturhistoriska riksmuseet & Sveriges ornitologiska forening, Stockholm.

Fransson, T., Jansson, L., Kolehmainen, T., Kroon, C. & Wenninger, T. (2017) EURING list of longevity records for European birds.

Gjenfunnsatlas online, http://must.ringmerking.no/kart.asp

Hogstad, O. (Red.). (1992). Norges dyr: Fuglene 4. [Oslo]: Cappelen. Hentet fra  https://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2013112738020

Valkama, J., Saurola, P., Lehikoinen, A., Lehikoinen, E., Piha, M., Sola, P., Velmala, W. (2014). The Finnish Bird Ringing Atlas. Vol. II. Finnish Museum of Natural History and Ministry of Environment, Helsinki.

Pilfink1
Nærbilde av den omtalte fuglen, tatt under ringmerking i 2014. FOTO: Atle Ivar Olsen
Pilfink2
Pilfinken da den ble ringmerket 2. juli 2014. Da hadde den forlatt reiret ganske nettopp, og var fortsatt "baby-gul" i nebbvikene. FOTO: Atle Ivar Olsen
Pilfink3
Voksen pilfink under ringmerking 20 mars 2020. Ikke den samme som er omtalt her, men de er i praksis helt like. FOTO: Atle Ivar Olsen
Pilfink4
Pilfink på foring. Skogsøy, Nesna 27. mars 2020. Nesten alle pilfinkene i hagen min har ring :) FOTO: Atle Ivar Olsen