Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

Andre runde av Fotonøtta i 2019

Den første runden av Fotonøtta ble en fin start på årets utgave av konkurransen for mange av deltakerne. Av 82 deltakere svarte 52 rett på begge nøttene. Blir fortsettelsen av samme kaliber? Her finner dere de to konkurransebildene i årets andre runde.

Av Bjørn Mo

Publisert 13.08.2019

Slik gjør du

Konkurransen går ut på å artsbestemme fuglene på de to øverste bildene på denne siden. Svarene ser du i neste nummer av Vår Fuglefauna, og senere på vår nettside. Dine svar må sendes til oss innen 15. august 2019 på e-post til vf@birdlife.no. Det er alltid fint å starte med blanke ark. Mange gjorde det godt denne første runden og har grunn til å være fornøyde!

Her er oppsummeringen av forrige runde

Runde nr. 1 ble presentert i Vår Fuglefauna 1-2019 i mars 2019. Vi gir deg her fasiten for den konkurransen, med begrunnelse for riktig artsbestemmelse.

1 POENG: Flesteparten av svarene på fuglen som gir 1 poeng var korrekte, men den viste seg allikevel å skape mer hodebry enn forutsett.

Fuglen viser:
• Hvit, relativt kort stjert
• Grå vingeoverside
• Svart ytterst på håndsvingfjærene
• Hvitt innover på de ytterste hånd-svingfjær

Den helgrå oversiden og proporsjonene snevrer fort inn eventuelle arter til å være i måkefamilien. Spesielt det at den kun har svart ytterst på håndsvingfjærene stemmer meget godt med hettemåke (53), som også var det riktige svaret. Fiskemåke (7) har kraftig hvit vingebakkant og mye svart i de ytterste håndsvingfjærene. Det samme kan sies om gråmåke (7). Krykkje (6) har mye svart ytterst i håndsvingsfjærene som danner en trekant. Den avbildede fuglen har kun svart på tuppen av hånd-svingsfjærene. Dvergmåke (2) kan utelukkes på manglende hvit kant på baksiden av vingen som går helt opp til håndsvingfjærene. Svartehavsmåke (1) har svart i hånden i sin andre syklus, men det svarte går aldri helt ut til tuppene av håndsvingfjærene. En adult steppemåke (1) har mer svart innover de ytterste håndsvingfjærene, samt at tuppene er hvite og ikke svarte slik som på den avbildede fuglen. Håndsvingfjærene kan også brukes til å utelukke rosenmåke (1), men et kjekkere argument er mangel på den spisse stjerten som rosenmåke har. Lattermåke (1) har en meget mørk gråfarge på oversiden, samt tydelig lys vingebakkant. En kraftig hvit vingebakkant er også å finne hos sildemåke (1). Verken svartterne (1) eller hvitvingesvartterne (1) har tydelige hvite tunger utover håndsvingfjærene i noen drakter. Hettemåke, Sømmevågen, Sola, Rogaland, 31. mai 2018. Foto: Bjørn Mo.

3 POENG: Selv om dette er en art som kun er påtruffet et fåtall ganger i Norge, viste det seg å være en lett nøtt å knekke.

Fuglen viser:
• Føtter som stikker utenfor stjerten
• Mørk rygg
• Lysegrå vinger

Hele 73 personer avga det korrekte svaret som var natthegre. Gråhegre (8) har også tofarget overside, men hos den arten er det hånd- og armsvingfjær, samt håndekkerne som er mørke, mens ryggen er grå slik som resten av vingen. Tyvjo (1) har blant annet ikke helgrå vinge og utstikkende føtter. Natthegre, Bonanza, Spania, 30. mars 2017. Foto: Alf Tore Mjøs.

Av 52 deltakere som svarte rett på begge nøttene ble Heiko Liebel, Mittenwald, Tyskland trukket ut som vinner. Han er den heldige vinner av et gavekort fra Natur og Fritid AS.

Denne konkurransen ble opprinnelig publisert i Vår Fuglefauna 2-2019. I vedlagte PDF finner du litt mer informasjon, bl.a. om konkurranseregler og premier.

1 poeng Fotonøtta Vår Fuglefauna 2-2019
Bilde nr. 1 gir 1 poeng ved riktig svar. Svar innen 15. august til vf@birdlife.no. FOTO: Anonym
3 poeng Fotonøtta Vår Fuglefauna 2-2019
Bilde nr. 2 gir 3 poeng ved riktig svar. Svar innen 15. august til vf.birdlife.no. FOTO: Anonym
Fotonøtta Vår Fuglefauna 2-2019 fasitbilder
Her er konkurransebildene fra runde 1 sammen med fasitbildene. FOTO: Norsk Ornitologisk Forening