Hopp til hovedinnhold

Kommentarer til «Tid for å forberede ny hekkesesong»

Våren nærmer seg med stormskritt og snart vender de første trekkfuglene tilbake. Allerede om en måneds tid begynner meisene å undersøke fuglekassene. Mars er derfor en fin måned for å bygge nye fuglekasser og ikke minst renovere de som allerede henger ute.

Gå til nyheten

Kommentarer

Boble Hull str kvinandkasse

Heisann! Er det noen som har testet hvor lite hull kvinand kan bruke i fm kasser? Skulle gjerne hatt et minstemål som er stort nok til at kvinendene med sikkerthet vil komme seg inn. Er kassene rundt 10 cm vil kattuglene okkupere de fleste og det er ikke ønskelig. Jeg har forstått det slik at runde hull med ca 8 cm diam kan være ok(?).

(03.03.2010)

Ny kommentarSvar på denne

Boble SV: Hull str kvinandkasse

En kasse som er ment for kvinand bør ha hulldiameter på ca. 95 mm. eller større. Riktignok er kvinanda i sand til å komme seg gjennom hull på 80 mm og faktisk noe mindre, men det er langt fra gunstig for dem. Hullstrørrelse er viktig, men plassering og en rekke andre faktorer er minst like viktig skal man gi et spesifikt godt hekketilbud til kvinanda. Hvis problemet er at kassa blir okkupert av kattugle, så anbefaler jeg å gi kattugla et bedre tilbud like i nærheten på en mer skyggefull/bortgjemt plass. For å sikre seg mot at evnetuelle ugleunger som måtte forlate en en hekkekasse ment for kvinand/laksand- ikke skal oppe rett i vannet, bør samtlige kasser oppført for store hullrugere stå min. 20 meter fra vann. Hvis man likevell velger å oppføre en andekasse i et tre i vannkanten, må kassehullet således være vendt bort fra vannet. For mer detaljer om forhold som er viktig å ha kjenskap til ved opphenging av andeholker... ta kontakt med Natur & Fritid eller andre gode naturbokhandlere og kjøpe en bok som omhandler dette temaet.

gb (11.03.2010)

Ny kommentarSvar på denne

Boble SV: SV: Hull str kvinandkasse

Når ca måned legger Kvinand og Kattugle egg i fuglekasser?

Jan Litland (11.04.2016)

Ny kommentarSvar på denne

Boble SV: SV: SV: Hull str kvinandkasse

Ca. 9cm hull som Perleugle

Kvinand ruger nå mens kattugla har unger nå.

Roar i Stavanger (09.05.2016)

Ny kommentarSvar på denne

Boble Uhøvla bord

Når det gjelder tårnseiler, som ofte hekker i stærkasser, er det helt avgjørende å ha uhøvla bord på innsida. Tårnseileren, både voksne og unger, er ikke i stand til å hoppe, og de kan heller ikke bruke de lange vingene inne i en kasse. Så de er nødt til å klatre opp kasseveggen, og dette har jeg sett flere ganger under kassesjekk i rugetida og under ringmerking av unger. Når jeg har åpna lokket har den voksne klatra rolig opp over kanten. Jeg er også kjent med at flere har funnet døde (voksne) tårnseilere i stærkasser, kasser der borda har vært høvla på innsida. Så uhøvla bord på innsida kan i verste fall være rene dødsfellen for tårnseilere. Aller best er det nok å benytte en liggende kassekonstruksjon for tårnseilere. Men de hekker gjerne i vanlige stærkasser - og da bør det være "klatrebart" treverk!

Men for småfuglene har nok dette mindre betydning.

lars løfaldli (05.03.2010)

Ny kommentarSvar på denne

Boble Sett av kasse til svarthvit fluesnapper!

Min erfaring er at kassene fort blir okkupert av meiser, og at den svarthvite fluesnapperen dermed mangler kasser å hekke i.

Man kan reservere en kasse for disse ved å blokkere inngangshullet: sette i en kork/skru fast en plankebit over. Når man hører/ser fluesnapperen, gjør man kassa klar.

Ingrid Isaksen (09.03.2010)

Ny kommentarSvar på denne

Boble SV: Sett av kasse til svarthvit fluesnapper!

Et godt forslag som jeg har prøvd selv, men en gang ble hullet åpnet og kassen ramponert av dvergspett. En artig opplevelse som absolutt var verdt en kasse

Rune Hallbjørn Jensen (10.03.2010)

Ny kommentarSvar på denne

Boble Hullstørrelse for kvinand

Har prøvd med 85mm hull, men da ble anda "hengende fast" i ca 1 min før den kom seg ut igjen. nå bruker jeg 100 mm hull og det fungerer helt fint!

Ove Vold (22.05.2014)

Ny kommentarSvar på denne