Hopp til hovedinnhold

Kommentarer til «Kan en havørn løfte et barn?»

To svenske jenter fra katedralskolen i Lund har gjennomført en prosjektoppgave om havørnens løfteevne. Rapporten som ble ferdig i vår tok utgangspunkt i den velkjente historien om «Svanhild». Feltarbeidet foregikk i Flatanger (Nord-Trøndelag) og ble støttet av NOF.

Gå til nyheten

Kommentarer

Boble Forsøk = fakta?

Jeg har IKKE sett havørn fly avgårde med fisk på anslagsvis 19 kilo, men betydelig mer enn 2 kilo! Jeg har også sett havørna slå ned og ta voksne friske rådyr. Jeg har sett ravn ta friske 3 uker gamle lam av kvitsau. Jeg har sett hønsehauk ta svartbak osv. Selvfølgelig var det basketak som varte. Men alt dette er vel ikke mulig å gjenskape med noen dagers forsøk...

Et av de dummeste forsøkene på å teste ørnas løftekapasitet ble vist på TV for noen år siden. Forskere bandt et lodd til den ene foten på ørna og så om den greide å ta av??! Det er jo ikke i nærheten av de virkelige forholdene der ørna 1. Allerede er i lufta når den griper etter noe med klørne, 2. Nettopp bruker kroppen og beina til å balansere vekten og 3. Unytter vingeprofil og vindforhold til å oppnå optimal løfteevne.

Nei, da vil faktisk et labforsøk tross alt ha mer for seg: Bygg en naturlig modell av vingene til en voksen havørn - med rett areal og en profil med optimal løfteevne, sett denne i en vindtunnel med en naturlig høy vindhastighet + ørnas egen nedslagshastighet, og se hvilken løfteevne det gir (kan nok kalkuleres med aerodynamiske modeller også).

En som ser havørn daglig (05.06.2007)

Ny kommentarSvar på denne

Boble SV: Forsøk = fakta?

han som veide jenta var ikke kjent med vekta, og hadde en engelsk vekt. Så jenta veide 19 pound, altså 12 kg............ (en 3-åring veier selvsakt ikke 19 kg!)

(28.04.2013)

Ny kommentarSvar på denne

Boble SV: SV: Forsøk = fakta?

En 3åring veier lett 19kg. Min grandniese er 3,5 år og veier 19 kg. Stor, men ikke tykk. Mitt barnebarn på 3,5 år veier 12, 6 kg og er på 10 prosentskalaen fordi hun er så liten. Mange Toåringer veier 12kg.

Mormor (18.06.2017)

Ny kommentarSvar på denne

Boble Forsøk og fakta

Forsøket viser vel ikke annet enn: at denne dagen, med disse ørnene og disse åtefiskene, løftet ikke havørna mer enn knapt to kilo. Forsøket sier trolig ikke noe om ørnas evne eller kapasiet til å løfte generelt sett.

Eirik Wicklund har bygget en modell av ørnevingene for slep i lufta etter en rask båt og testet løftekapasiteten. Han har også regnet på ørnas løftekapasitet i forhold til arealet på flyvinger og fly sin løftekapasitet. Han har vært i kontakt med Meteorlogisk institutt og fått bekreftet vær og vindforholdene på Leka 5. juni 1932.

Vekta av tre år og åtte måneder gamle Svanhild Hartvigsen, er et springende punkt. I et intervju på jubileumsmarkeringen i anledning av at det er 75 år siden hendelse "Ørnerovet", uttalte den siste gjenlevende som var med å lete etter Svanhild at vekta på 19 kilo ikke var rett. Han sto selv å så at hun ble plassert i et sjal og hengt opp i en gammeldags tre-bismer for veiing, de hadde ikke kilos-bismer eller kilosvekt. Han mener vekta godt kan være 19 enheter, men da pund, ikke kilo.

Et Dansk Fellespund eller Skålpund, som visstnok gikk ut av bruk i 1887, tilsvarer 0,498 kilo. 19 pund vil da gi 9,46 kilo. Dette stemmer mye bedre med størrelsen på kjolen hun hadde på, gjennomsnittlig vekt hos jenter i denne alderen, Svanhilds egne uttalelser og avisbilder av Svanhild fra den aktuelle sommeren. Kommunelege i Leka Jan Åke Dinesson leser ut fra offentlig statistikk at Svanhild med 19 kilos vekt som 3 år og 8 måneder, ville vært svært overvektig og en statistisk framskrevet voksenvekt ville slik jeg oppfattet det, være omkring 100 kilo. Det kom fram på jubileumskvelden på Leka 2. juni 2007, at Svanhild aldri har vært over 57 kilo.

Harald Riise, Leka. (06.06.2007)

Ny kommentarSvar på denne

Boble SV: Forsøk og fakta

Svært svært få på 3 år og 8 mnd veier mindre enn 12 kg. Har et barnebarn på 3,5 år som er spesielt liten og hun veier 12,6 kg. Søsteren på 7mnd ligger midt på kurven og veier 8 kg. Kusinen på 3,5 år veier 19 kg.

Is (18.06.2017)

Ny kommentarSvar på denne

Boble dette er dorlig

dette er det verste dere har skrivd skriv mer fakta foreksempel hvor tung den er

fina (04.09.2008)

Ny kommentarSvar på denne

Boble Er det mulig?

Er det virkelig mulig at 2 jenter skal klare å "bevise" at havørna ikke kan klare å løfte mer enn 2 kg?

Min farfar var med å lette etter Svanhild, og der hun ble funnet, langt oppi fjellet, kunne ikke vanlige folk klare å komme seg opp. Så hvordan kan noen forklare at et lite barn på 3 år skulle klare å klatre dit?

Jeg har selv bodd i Nordland å sett havørna ta lam, så hvorfor ikke et lite barn??

Dette er ingen eventur fortelling. Og jeg husker veldig godt da jeg fortalte i klassen min om Svanhild som ble tatt av ørna, da hadde jeg flyttet sørover. Jeg ble hivt på gangen. Så det er typisk de som aldri har sett hvor stor havørna egentlig er.

Mi mor ble angrepet av havørn engang vi kom for nerme reiret, og jeg kan love deg at hadde hun satt klørne i mamma, så hadde hun daua, av skrekk. De er store, og bare et vingeslag kan få deg til å miste pusten.

Mi mor skrek og sprang som søren. Og far min slo og jaga. Var ørna normal? Vet ikke, men slike ting skjer fra tid til anna. Dette ble filmet også, så det er faktisk ingen røver historie dette heller.

Slekta kommer fra Leka (06.11.2008)

Ny kommentarSvar på denne

Boble hei

det skulle ikkke skjedd med meg

bull shit (02.12.2008)

Ny kommentarSvar på denne

Boble tvilsom

Det er klart ,en havørn kan løfte vesentli mer enn to kilo. Dette er useriøst.

haakon (06.04.2009)

Ny kommentarSvar på denne

Boble vokst opp med havørn

At havørn tar voksne rådyr er det største vissvasset jeg har hørt. Vi er da ikke dumme her inne. Havørn spiser nesten hva det måtte være, MEN den spiser åtsler (døde dyr),utenom fisk. Det er dermed ikke slik at ei havørn som sitter på et dødt rådyr, eller en sau for den del, har slått ned og drept dette dyret selv. Det er kongeørn som angriper store dyr! Faktisk er det veldig sjelden at havørna fanger dyr som er større enn en hare. Og all forskning viser at havørn ikke løfter særlig tungt. Så 9 eller 19 kilo; "den må du lenger ut på landet med".

tullball (24.04.2009)

Ny kommentarSvar på denne

Boble løftekapasitet.

Ser av disse" samtalene" at det er mye synsing, skal ikke gi meg ut som noen ekspert men litt erfaring har jeg med Havørna.

For det første så hadde det vært moro å sett filmen der havørn angriper voksne mennesker!!! Havørna er svært sky og vil normalt ikke angripe mennesker. Hus at besøk på ørnereder er forbudt.

Hvert år så ser jeg mellom 3-4tusen ørnestup, havørn som tar fisk+ at den er på åte.

Ei Havørn tar i de aller fleste situasjoner ikke byttet med seg direkte opp i redet.

Jeg bruker vanligvis små fisk, ca 0,5 -1kg*s fisk.

HØ tar da fisken med seg til land, spiser litt og så drar den opp til redet.

Denne flukten opp til redet er ei lang reise, med en fisk på 0,5 kg må den vinne høyde, frem og tilbake, frem og tilbake til den omsider har høyde nok for å segle inn på redet.

Dette er rett og slett umulig. At HØ kan drepe noe som er større en seg selv er kanskje mulig men det er INGEN som har sett ei HØ flyge med et voksen rådyr eller Sau til redet.

Det er SÅ mange myter at man blir skremt.Dette opplever jeg hver sommer og folk som tror på ørnerovet skifter mening etter at ørna har tatt sin første sei. Sier ikke dette for å hovere men av 1000 vis av ørnestup har jeg mye kunnskap og her er det HØ i forskjellig størrelse. Jenta har krøpet dit selv vil jeg tro. Det er mulig faktisk.

Eagleman (22.05.2009)

Ny kommentarSvar på denne

Boble SV: løftekapasitet.

Har fulgt havørna lenge nå, dersom jeg hiver ut fisk som er mer enn 2 kg, tar hun ikke den, og flyr forbi. Ærlig talt det er og blir pisspreik at havørna kan ta dyr, eller hva det måtte være, på mer enn 2-3 kg og fly avgårde med det. Havørna er en spessialist på fisk, allt annet hun blir observert på, er åtsel

Jan Petter Markussen (12.09.2021)

Ny kommentarSvar på denne

Boble Havørnes løftekraft

Var med min far i mnage år på sjøen, mang en gang kastet vi småfisk ca 0,5 -1,0 kg slik at havrøna skulle få noe å spise.

Ofte hadde den "store" problemer med å løfte fisken ut av vannet, så disse damene har rett i sin teori. Det er 100% umulig for en havørn å løfte ei jente på 19 kg og fly henne oppi fjellet.

Det siers det var ulent terreng, vel ikke værre ulent enn at letemannskapene kom seg opp. Det er bare utrolig vor langt ett lite barn kan klare å gå.

BH (13.01.2010)

Ny kommentarSvar på denne

Boble mer detaljerade resultat från försöken

hej allesammans!

såg att det visst fortfarande är lite oenighet här inne på debatten, så tänkte bara länka till vår hemsida där projektet också kan läsas om man vill se mer detaljer resultat och försöken. homepage.mac.com.

MVH

Linnea Jarmund Halle

Linnea Jarmund Halle (18.03.2010)

Ny kommentarSvar på denne

Boble ?

tror nok d er mulig at svanhild ble tatt av et eller annet dyr å plassert der oppe, men min datter er på samme alder som svanhild var i 1932 og hun er 17 kilo. ikke overvektig i det hele tatt. jeg vet ikke lenger jeg! kan d ikke vært en kongeørn som tok henne med seg?

(03.04.2010)

Ny kommentarSvar på denne

Boble ny info

Har hørt det i litterære kilder har kommet frem at jenta (Svanhild) ble veid med pund-vekter og ikke kilo. Dette er relativt ny informasjon, men poenget er i alle fall: Hun var lettere enn tidligere antatt.

Samtidig. Vi kjenner eller kjenner alle til at det blandt oss mennesker også er usedvanlig kraftige/sterke. På samme måte er det i dyreriket ekstra sterke dyr, som skiller seg fra normalen.

Dette tror jeg noen burde ta i betrakning før de eventuelt velger å konkludere med noe som helst.

Leif (18.12.2011)

Ny kommentarSvar på denne

Boble Hva skremmer ørnen

Vi har hytte ved sjøen på et sted hvor kongeørn kretser over. Vi har to små hunder (størrelse 7 og 3 kg)som vi pleier å la gå løse på terrassen, men jeg går alltid med engstelse for at ørnen skal ta en av dem. Spesielt nå om vinteren ser vi den både oftere og lavere. Er det noe vi kan henge opp som sikrer at ørnen holder seg på avstand, eller engster vi oss unødvendig.

SF (17.02.2012)

Ny kommentarSvar på denne

Boble Video av angrep på barn

En kamerat av meg postet akkurat denne videoen på Facebook:

www.youtube.com

Den viser en kongeørn som går til angrep på et lite barn og klarer å løfte det en meter opp i været før det må gi slipp. Det virker ganske usannsynlig at en ørn skulle faktisk klare å fly avgårde med selv dette barnet (som kanskje er under 1 år?) etter å ha sett dette.

Kjetil Kjernsmo (19.12.2012)

Ny kommentarSvar på denne

Boble vekta av unger

tror vekta som er oppgitt er direkte feil! jenta var 3 år og veide 12 kilo!?? jeg har ei jente på snart 6 år som veier 14.4 kg. er riktig nok liten av vekst, men ikke uvanlig liten.

å hun som ble tatt av ørn har jo aldri veid over 57 kg. som voksen! da sier det seg selv at hun ikke var en koloss av en unge.

og til deg med en unge på 17 kg 3 år , håper datteren din da er veldig lang!!!!!

ikke så skeptisk til at dette har skjedd (19.12.2012)

Ny kommentarSvar på denne

Boble SV: vekta av unger

Alle her ser ut til å forutsette at mannen som leste av Svanhilds vekt leste rett, så diskusjonen går på om vekta viste pund; engelske eller danske, eller kilo. Men vi vet ikke om han hadde rede på hvilket vektsystem den var laget for, eller om han brukte den rett. Er de hevdede "19 enheter" hele, halve eller kvart enheter, eller fantes det dem med annen inndeling enn i ti-desimal system? Selv er jeg mer opptatt av om pus går sikkert, for her er mye havørn.

Tor Larssen (13.03.2017)

Ny kommentarSvar på denne

Boble SV: vekta av unger

Alle her ser ut til å forutsette at mannen som leste av Svanhilds vekt leste rett, så diskusjonen går på om vekta viste pund; engelske eller danske, eller kilo. Men vi vet ikke om han hadde rede på hvilket vektsystem den var laget for, eller om han brukte den rett. Er de hevdede "19 enheter" hele, halve eller kvart enheter, eller fantes det dem med annen inndeling enn i ti-desimal system? Selv er jeg mer opptatt av om pus går sikkert, for her er mye havørn.

Tor Larssen (16.03.2017)

Ny kommentarSvar på denne

Boble SV: vekta av unger

Jeg veide 19 kilo da jeg begynte på skolen, 7 år, var veldig tynn og veier nå som 64 åring 58. Det var jo den vekten Svanhild hadde som voksen. Jeg veide nok ikke mye som 3-4 åring. Tror nok 19 pund/12 kg stemmer.

Randi Keller Olsen (04.11.2018)

Ny kommentarSvar på denne

Boble Vidoen var fake

Forresten, det kom jo raskt for en dag at videoen var fake, da:

blogue.centrenad.com

En studentoppgave i å lage den beste "hoax"en-faktisk. Må jo kunne si "bra jobba", til det.

Til den siste kommentaren, så må en 6-åring på 14.4 kg være uvanlig liten. Min to-åring er 12 kg, og han er under gjennomsnittet på alle målinger. Jeg antar at gjennomsnittet for en på 3.5 i dag må være rundt 16 kg uten klær.

Kjetil Kjernsmo (19.12.2012)

Ny kommentarSvar på denne

Boble kg v/ eng. pund

19 pund er sannsynligvis engelsk pund 0,453 kg som gir i overkant av 8,5 kg. Vekt på barn nå og for 80 år siden kan ikke sammenlignes.

(10.07.2013)

Ny kommentarSvar på denne

Boble Melder meg på diskusjonen nesten 10 år etterpå, på en søndag da jeg egentlig har så mye mer og bedre å gjøre.

Det er egentlig utrolig hvor mange faktorer som spiller inn i dette. Nesten ingen av disse kan bevises eller motbevises med enkel forskning. Det finnes veldig mange spørsmål som vi kanskje aldri får svar på.

Jeg er selv helt overbevist om at det har skjedd. Dere skeptikere vil sikkert si det bare er fordi jeg har fått det innprentet i skallen fra de voksne gjennom hele oppveksten, og at jeg antagelig tror på det fordi jeg er for ung til å vite bedre. Men dere burde ikke undervurdere meg. Jeg har mine egne tanker og opplevelser om temaet, og har mye mer lokalkunnskap enn hvertfall 90% av alle dere i dette kommentarfeltet her.

Jeg kunne skrevet en master om dette, men så mye tid har jeg ikke som ungdomsskoleelev. Så jeg skriver heller noen spørsmål jeg vil dere skal stille dere selv.

Er en gammel tre-bismer, som veide i en helt annen og mye gamlere enhet enn kg, i 1932 som eneste måte hun ble veid på, en pålitelig kilde? Den sa 19 enheter, men mange har tatt dette som kg, som senere har vist seg å ikke helt stemt.

Ser flere har sagt at deres 3 1/2 åringer fint veier i nærheten av 19 kg, som altså ikke er det rette målet på henne, men er de kanskje født i 1928-29 på et øyvær ut i havet, og er dere sikker på at de aldri i hele sitt liv i det 21. århundret som oljebarn vil bli 60 kg? Jeg, som ikke er stor på noen måte, er sikkert selv over 60kg nå.(Jeg har ikke veiet meg på en god stund).

Går det an at havørna som det fortelles om i 1932, var stor og sterk i forhold til andre av samme rase i dag? Kan det kanskje hende at når den satte klørne sine i Svanhild, så låste klørne seg, så den måtte rett og slett fly oppover med henne for å overleve? Kanskje overlevelsesinstinktet og adrenalinet slo inn? Kanskje vindforhold, fjell og oppdrift var til enormt stor hjelp?

Har noen av dere vært på Leka og kjent på vinden? Har kanskje noen av dere til og med vært en havørn som har fløyet opp til redet med perfekte vindforhold? Eller kanskje rettere sagt lett svevet opp på grunn av oppdriften? Kanskje dere da har tatt med dere litt mat og kjent hvor lett det har gått i forhold til dårligere dager?

Dere som sier det er fullt mulig at hun har gått der selv, fordi redningsmannskapene jo greide det, igjen, har dere vært på Leka? Har dere sett Hagafjellet med egne øyne? Har dere sett fjellhylla hvor hun ble funnet med egne øyne? Har dere kanskje sett på at noen har prøvd å komme seg opp? Eller har dere kanskje prøvd det selv? Kanskje dere til og med har vært treåringer da dere prøvde det? Klarte du da å komme deg opp på hylla?

Da de tre redningsmennene skulle prøve å få sett over kanten av hylla måtte en av dem stå på skuldrene til en annen. Dette var unge menn som garantert var hvertfall i nærheten av 1.80.

Da det skulle merkes opp ble det mildt sagt utfordrende for de unge, spreke mennene som da prøvde seg. Men med godt samarbeid klarte de det utrolig nok. Det røde merket henger der den dag i dag, like på skjeiva som da.

Dette var bare noen spørsmål, fakta og svar hvor det er brukt sunn fornuft.

Dere kan si hva dere vil, men jeg kommer for alltid til å VITE at det er sant det de har fortalt om, og at hendelsen har skjedd.

Jeg er kanskje under 16 år, og lever flere generasjoner etter at det hendte, men jeg vet faktisk mye mer om dette enn dere bedrevitere der ute som benekter at det har hendt og kaller folk løgnere. Det dessuten stor forskjell på å være ei havørn på Flatanger og på Leka. Ingen har fjell som på Leka. Hagafjellet finnes ingen annen plass i verden. Ørna som tok henne finnes ikke lenger, og det har aldri fantes flere av den. Akkurat som det ikke finnes flere av meg og flere av deg.

*Mic drop*

Lokal ungdom (19.02.2017)

Ny kommentarSvar på denne

Boble Ørn bilde fra Sørøya

Dagens bilde 3. april på Startsida.no viser ei kongeørn som flyr avgårde med en voksen hare.

En voksen har kan veie opptil 5kg, og over det. det er tydelig at ørna kan fly med

tyngre bytte en hva folk tror

Jan Evjen (03.04.2017)

Ny kommentarSvar på denne

Boble havørn

Tror aldri du har sett havørna ta lam, det skjer ikke og hun er ikke istand til det. Det er ikke mulig for henne å løfte mer enn to tre kg. Har fatsik studert og fulgt med på - 4 ørnefamilier i en årrekke. Dersom fisken jeg hiver ut eer mer enn et par kilo, drar hun videre

Jan Petter Markussen (12.09.2021)

Ny kommentarSvar på denne