Hopp til hovedinnhold

Kommentarer til «Norsk Ornitologisk Forening er 50 år!»

Den 8. mai 1957 ble NOF stiftet på Universitetet på Blindern i Oslo. Det var ca. 70 fremmøtte og møteleder var nå avdøde Svein Haftorn. Ved oppstarten hadde det tegnet seg 244 medlemmer. Det ble konstituert et styre og NOFs første formann ble Nils-Jarle Ytreberg.

Gå til nyheten

Kommentarer

Boble 50 år

Gratulerer med dagen, alle NOF-ere! Jeg har vært medlem av NOF i førti år til sommeren. Husker fortsatt godt da jeg fikk tilsendt mine to første nr. av Sterna. Det ene heftet hadde grønt omslag, og med en smålom på forsiden. Det andre var blått, og hadde bilde av en dverglo. Jeg var bare 15 år den gang, men dette husker jeg godt. Det var også stor stas da jeg som guttunge fikk brev fra Hjalmar Munthe-Kaas Lund, med oppfordring om å telle vannfugl. Jeg tok oppgaven meget alvorlig, og trasket flere ganger rundt Langvatnet ved Molde, uten å finne en eneste fugl som passet inn i skjemaet! I 1969, tror jeg det må ha vært, fikk jeg brev fra Roger Engvik om at Nordvestlandet Ornitologisk Forening skulle startes. Stiftelsesmøtet skulle finne sted i Ålesund. Jeg dro hjemmefra i sekstida om morgen den datoen møtet skulle være, for å nå første ferje til Vestnes, for derifra å ta bussen videre til Ålesund, slik at jeg kunne nå møtet. Da ferja la til kai på Vestnes, fikk jeg vite at bussen til Ålesund var innstilt, og slukøret måtte jeg gjøre vendereis. Lokalavdelingen på Nordvestlandet ble stiftet uten min tilstedeværelse. Matrosen på ferja så hvor skuffet jeg var, og lot meg reise gratis tilbake over fjorden. Senere ble det mange anledninger til å dra på ekskursjoner sammen med sunnmørsornitologene, og det var slik jeg ble kjent med den nåværende sjefen, Alv Ottar Folkestad. Han var den store helt for oss ungdommer. Han var svært dyktig i felt, og det var utrolig lærerikt å være sammen med ham på tur. På en tur til Fokkstumyra, husker jeg at vi om kvelden samlet oss inne i et fellestelt, og så gikk Alv Ottar gjennom en del "felt-teori". Han var så stor en helt at jeg husker en gang han ringte til meg, ble jeg så nervøs at jeg nesten ikke klarte å svare!

Det siste nr. av Sterna for 1967 var en medlemsfortegnelse, og det var stor stas å finne navnet sitt der, sammen med kanoner som for eksempel selveste Sverre M. Fjelstad! Listen inneholdt 1317 medlemmer, hvorav 112 i utlandet. Jeg var juniormedlem den gangen, og betalte kr 10,- per år. Det er morsomt nå i ettertid å se hvilke navn man finner i denne oversikten, og tenke på at jeg var medlem i samme forening som såvel James Fisher som Bertel Bruun. Vi var virkelig en engere krets!

Jeg er nå, etter førti år, svært fornøyd med den utviklingen NOF har hatt! Særlig synes jeg utviklingen med tidsskriftet Vår Fuglefauna er god. Det er nå blitt et skikkelig flott magasin som gleder meg hver gang det kommer i postkassen. Jeg synes også at NOF drives svært bra som en forening som inngir seriøsitet og kompetanse. NOF er på rett kurs, med en dyktig stab i sekretariatet. Kos dere med kaka i Sandgata i dag, den er vel fortjent! For å gjenta meg selv: Gratulerer med dagen, alle NOF-ere!

Arne Engås a-engas@online.no (08.05.2007)

Ny kommentarSvar på denne