Hopp til hovedinnhold

Fuglekunnskap:

Arktisk måkefestival (GullFest) i Vardø

I midten av april i år arrangeres tidenes første arktiske fuglefestival i Vardø. Det er NOF-medlemmene Tormod Amundsen og Elin Taranger som gjennom eget firma Biotope står bak festivalen. Arrangementet har måker i fokus, men også andre arktiske fuglearter er inkludert i dette nytenkende tiltaket.

Av Magne Myklebust & Frode Falkenberg

Publisert 23.03.2012

Foreninger som NOF har gjerne mange ildsjeler. To av dem, Tormod Amundsen og Elin Taranger, har bosatt seg i Vardø og driver arkitektur- og naturkontoret Biotope. Her står de i spissen for en målrettet satsing i Varanger på fugler, med både fugleturisme og fuglevern som hovedfokus. De inviterer nå til GullFest i Vardø i perioden 13.-17. april! Hovedattraksjonen er Varangers unike fugleliv, men med en klar hovedvekt på måker. Gullfest er et samarbeidsprosjekt mellom flere parter. Direktoratet for naturforvaltning bidrar gjennom sine Naturarv-prosjekter til Destinasjon Varanger. I tillegg til Biotope så bidrar også Vardø Friluftsforening og fiskerne i Vardø.

GullFest tjener flere formål. Naturligvis ønsker reiselivsnæringen å promotere Varanger og Finnmark som reisemål for økoturister. Naturvern og fuglevern står sentralt i arrangementet, som gir en unik mulighet for å markedsføre fugleinteresse og fuglevern. NOF stiller med rådgiver Frode Falkenberg, som skal presentere den nye versjonen av Rapportsystemet for fugler som offisielt blir lansert like etter. Frode skal også stå for et innslag om ringmerking og fargemerking av måker, samt lansere det nye nettstedet globalgull.com. Tormod forteller til NOF at etter mye hardt arbeid så har man også hanket inn store kapasiteter fra andre nasjoner. Martin Garner er en kjent engelsk fugleekspert som står bak bloggen birdingfrontiers.com. Han vil være både festivalguide samt stå for en svært spennende foredragserie. Tristan Reid fra den britiske nettradioen Talking Naturally vil både holde foredrag og kringkaste på verdensveven under hele festivalen. Til GullFest kommer også Nils Van Duivendijk fra Nederland. Han er en kapasitet innen artsbestemmelse av fugler. Han har skrevet Advanced Bird ID Guide, en bok som ble betraktet som en klassiker umiddelbart etter utgivelse.

GullFest vil ha hovedbase i Vardø. Gjennom ulike tilbud vil både besøkende og lokale få anledning til å oppleve Varangers karakterarter på nært hold. Det blir blant annet arrangert daglige båtturer for å oppleve og fotografere praktærfugler og stellerender. Disse arktiske dykkendene har sine viktigste overvintringsområder i Varangerfjorden, og som på grunn av dette allerede er en verdenskjent fugledestinasjon. Norske og kanadiske eksperter på arktiske måker vil stå for et eget ringmerkingsprosjekt ved  GullFest base-campen på Hasselnes. Fra basen vil det være utsikt mot et yrende fugleliv i Reinøysundet og fuglefjellet på Hornøya. Tormod forteller at det allerede har meldt seg på mange ornitologer fra andre nasjoner til GullFest. Sett av dagene 13.-17. april til noe så spennende som en arktisk måkefestival i Vardø!

NOF er forøvrig samarbeidspartner i verdiskapningsprosjektet "finnmarkbirding". Prosjektet tar sikte på å involvere både de som tilbyr aktiviteter og overnatting i regionen, samt besøkende fra nær og fjern. Målet er blant annet å få besøkende til å legge igjen sine rapporter i Rapportsystemet for fugler. Finnmark er det best besøkte fylket i Norge av utenlandske fuglekikkere, men vi sitter som regel ikke igjen med noen av deres observasjoner i ettertid.

Mer om GullFest

Polarmåke
Voksen polarmåke får du garantert sett dersom du blir med på GullFest i Vardø 13.-17. april! FOTO: Tormod Amundsen
Tormod Amundsen
Ildsjelen og arrangøren Tormod Amundsen i felt under arktiske forhold. FOTO: Elin Taranger
Praktærfugl
Praktærfuglen blir et etterlengtet bekjentskap for deltakerne på vårens fuglefestival i Vardø. FOTO: Tormod Amundsen

Kommentarer til nyheten (1)