Hopp til hovedinnhold

Fuglekunnskap:

Fugleguide for Oslo og Akershus

NOF-Oslo og Akershus har i en lengre periode hatt et lokalitetsutvalg som har arbeidet med å samle alt ornitologisk materiale fra de to fylker inn mellom to permer. Boken "Guide til fuglelivet i Oslo og Akershus" har nå kommet. Boken ble på hele 362 sider, og beskriver de 145 antatt beste fuglelokalitetene i fylkene.

Av Morten Bergan

Publisert 01.06.2001

Boken er unik i det at den inneholder både en lokalitetsdel med beskrivelse av et område, adkomstveier til lokaliteten og hvilke fuglearter man kan forvente å se der, og en artsdel som beskriver forekomsten til alle de 317 påviste fugleartene i fylkene. Her er beskrivelser av gode fuglelokaliteter du ikke visste om, selv i ditt eget nærområde. Lokalitetsdelen er ordnet kommunevis.

Komplett gjennomgang av omfattende materiale fra den lokale sjeldenhetskomiteen for fugl (LRSK) har gjort artsdelen omfangsrik. Her er mengder av annen informasjon for fugleinteresserte. Boken kan bli et nyttig verktøy for regionalt lokalitetsvern. Forfatterne er Svein Dale, Geir S. Andersen, Knut Eie, Per Stensland og Morten Bergan. Flotte bilder er det også; mange er tatt av Paul-Henrich Berger Hansen og Bård Bredesen. Erik Damsgård (forside) og Svein Holo (baksiden).

Pris kr 320,- (hvilket er kun 1 kr. pr art). Boken vil bli til salgs på Oslo og Akershus-avdelingens møter på Blindern samt på foreningens uttallige ekskursjoner (se her for møte- og turprogram). I tillegg vil boken bli til salgs ved oppmøte hos Morten Bergan (Grav, Bærum), Knut Eie (Lilleaker. Oslo Vest), og hos Svein Dale (Bøler, Oslo Sørøst)), se adresser under. Vi sender ikke, utover nødsfall, da dette krever så mye ekstra fra vår side (boken er for tykk/tung til å bare puttes i en postkasse, og det tilkommer masse ekstra post-bry for både avsender og mottaker), og det vil koste kunden kr 85,- ekstra i porto. Den kan også fås fra Naturbokhandelen samt fra Tanum i Oslo sentrum, fra Bærum Libris på Bekkestua i Bærum og fra Sjølyst Libris på Skøyen i Oslo (men da blir den jo dyrere).

Kjøpes hos:
Knut Eie, Bestumvn. 84a, 0283 Oslo tlf. 22 50 80 91
Svein Dale, Pål Bergs vei 29, 0692 Oslo tlf. 23 03 09 53
Morten Bergan, Tollef Gravs vei 13, 1358 Jar tlf. 67 14 98 58.

Boken ble et løft for foreningen faglig såvel som økonomisk. Vi trenger nå sårt å få solgt noen eksemplarer for å få betalt utgiftene. Velkommen som kunde. Ring på forhånd så dere ikke kommer forgjeves. Vi tror boken vil bli til glede under våryre sommerturer, som turplanlegger til "nye" lokaliteter utover høsten, og som en lokal fugledatabase det er en fryd å slå opp i.

Guide til fuglelivet i Oslo og Akershus
Forsiden til den nye fugleguiden for Oslo og Akershu ser slik ut.
Et av oppslagene i boken
Faksimile fra et av oppslagene i boken