Hopp til hovedinnhold

Fuglekunnskap:

Lars Jonsson stiller ut i Strömstad

Svært få kunstnere har vært så banebrytende innen sitt felt som Lars Jonsson har vært for fuglekunsten. Siden han gav ut fire bøker i serien «Fåglar i naturen» midt på 70-tallet, har han vært ansett som en av de største nålevende naturkunstnere i verden. I sommer stiller han ut i Strömstad.

Av Øivind Egeland

Publisert 11.07.2011

Når dagens fremadstormende fugleentusiaster søker råd om felthåndbøker, blir de gjerne henvist til Gyldendals Store Fugleguide - gjerne omtalt som «Svensson». De risikerer dermed å gå glipp av Lars Jonssons «Fugler», som delvis bygger på serien «Fåglar i naturen» - en felthåndbok som revolusjonerte sjangeren, og som svært mange senere fugleillustratører fremdeles har som sitt viktigste referanseverk.

Jonssons eminente akvarell-teknikk kombineres i alle bildene hans med en inngående kjennskap til fuglene han maler, og med et mål om å fange noe av det flyktige og umiddelbare som preger mange av våre møter med fuglene. Han har sannsynligvis tilbrakt flere timer i felt enn noen andre kunstnere, og maler fugler utendørs med en presisjon som andre strever med å oppnå i et studio. Folk som har sett ham male, har beskrevet penselen hans som «en forlengelse av øyet». Jonsson kommer ikke minst til sin rett som kunstner og fugleelsker i praktbøker som «Øya» og «En dag i mai».

Lars Jonsson har eget museum på Gotland, men stiller ut bildene sine på anerkjente gallerier over hele verden. I sommer er han årets kunstner ved Konsthallen Lokstallet i Strömstad, og utstillingen hans åpnet 2. juli og varer fram til 7. august. Dette er en begivenhet som bør friste både fugleinteresserte og kunstinteresserte!

Les mer om utstillingen

Stjertand
Stjertand-par. FOTO: Lars Jonsson
Storspove
Storspove med unger. FOTO: Lars Jonsson

Kommentér nyheten