Hopp til hovedinnhold

Naturforvaltning:

NOF anmelder skyting av krykkjer i Ålesund

I Steinvikvågen i Ålesund er en krykkjekoloni blitt utsatt for grov faunakriminalitet. Noen titalls krykkjer er funnet skutt i området, noen fugler ligger døde på reiret og flere fugleunger har mistet en eller begge foreldre. Det ryktes at det var ungdommer som skjøt fra bil som sto bak massakren.

Av Morten Ree

Publisert 26.06.2008

NOF har anmeldt saken, og ser svært alvorlig på det voksende hatet mot måkefugler i den norske befolkning. Vi har også fått vite at politiet i Ålesund på eget initiativ har påbegynt etterforskning, noe som viser at de tar faunakriminalitet på alvor. Det er ekstra tragisk når slike ting skjer midt i hekketiden, da fuglene har små unger som også garantert vil omkomme eller bli predatert når en eller begge foreldrene er vekke. Ålesund by har jo fra før en dyster krykkjehistorie fra den gang de sprengte bort fugleberget midt i byen, og dermed mistet en turistattraksjon.

Krykkje har hatt en signifikant tilbakegang siden 1980 på samtlige overvåkingslokaliteter på det norske fastlandet. Eksempelvis var hekkebestanden på Runde rekordlav i 2007, og utgjorde bare 12 % av bestanden siden overvåkingen der startet i 1980. Det er følgelig ikke uten grunn at arten er fjernet fra listen over jaktbare arter, samt at den for første gang har kommet med på rødlista.

Døde krykkjer Steinvågen, Ålesund
Rødlistearten krykkje - skutt ned for fote i Ålesund. FOTO: Roger Engvik, Sunnmørsposten
Skutt krykkje
Denne krykkja har kulehull i hode og vinge. FOTO: Roger Engvik, Sunnmørsposten

Kommentarer til nyheten (6)