Forsiden
Du er her: Forsiden > Naturforvaltning > NOF anmelder skyting av krykkjer i Ålesund

NOF anmelder skyting av krykkjer i Ålesund

Av Morten Ree (26.06.2008)

I Steinvikvågen i Ålesund er en krykkjekoloni blitt utsatt for grov faunakriminalitet. Noen titalls krykkjer er funnet skutt i området, noen fugler ligger døde på reiret og flere fugleunger har mistet en eller begge foreldre. Det ryktes at det var ungdommer som skjøt fra bil som sto bak massakren.

Døde krykkjer Steinvågen, Ålesund

Rødlistearten krykkje - skutt ned for fote i Ålesund. (Opphavsrett: Roger Engvik, Sunnmørsposten) Større bilde

Skutt krykkje

Denne krykkja har kulehull i hode og vinge. (Opphavsrett: Roger Engvik, Sunnmørsposten) Større bilde

NOF har anmeldt saken, og ser svært alvorlig på det voksende hatet mot måkefugler i den norske befolkning. Vi har også fått vite at politiet i Ålesund på eget initiativ har påbegynt etterforskning, noe som viser at de tar faunakriminalitet på alvor. Det er ekstra tragisk når slike ting skjer midt i hekketiden, da fuglene har små unger som også garantert vil omkomme eller bli predatert når en eller begge foreldrene er vekke. Ålesund by har jo fra før en dyster krykkjehistorie fra den gang de sprengte bort fugleberget midt i byen, og dermed mistet en turistattraksjon.

Krykkje har hatt en signifikant tilbakegang siden 1980 på samtlige overvåkingslokaliteter på det norske fastlandet. Eksempelvis var hekkebestanden på Runde rekordlav i 2007, og utgjorde bare 12 % av bestanden siden overvåkingen der startet i 1980. Det er følgelig ikke uten grunn at arten er fjernet fra listen over jaktbare arter, samt at den for første gang har kommet med på rødlista.

emneord Emneord: faunakriminalitet krykkje rødlista

kommentarer Kommentarer til nyheten (6)