Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

Hvitkinngås til topps under EuroBirdwatch

Overraskende nok ble hvitkinngås den arten som toppet listene under helgens EuroBirdwatch (EBW). Den har ikke figurert blant de mest registrerte artene de åtte årene vi har brukt Artsobservasjoner i tellingen. Hele 243 arter fordelt på ca. 250 000 individer var ny rekord i antall arter. Sjeldneste observasjon var en lundtrupial fra Værøy i Nordland.

Av Morten Ree

Publisert 08.10.2015

Det massive trekket av hvitkinngås som ble registrert i helgen skyldes at gjessene har holdt seg på Svalbard litt lengre enn vanlig grunnet høye temperaturer uten dager med snøfall. Da værsituasjonen plutselig endret seg fikk vi et svært konsentrert trekk sørover. I tillegg fikk gjessene sterk vestavind langs store deler av kysten som gjorde at de i stor grad trakk nærmere land enn ellers. I antallet på 29 125 individer ligger sikkert en del dobbelt-tellinger, men dette er jo også en faktor som gjelder for flere arter. Grågås og bjørkefink, som er gjengangere blant tre på topp i EBW, fulgte på de neste plassene med henholdsvis 26 392 og 25 298 individer. Ut fra tidligere år så var det lite trost på trekk denne helgen, og overraskende nok ble ingen sidensvans registrert.

Rogaland hadde flest arter registrert med 163 og topper fylkesligaen foran Sør-Trøndelag (151), Vest-Agder (124) og Vestfold (123). Nordland var stedet for sjeldenheter denne gang med både lundtrupial (2. funn i Norge) og stripesanger på Værøy, i tillegg til en ringnebbdykker på Vestvågøy.

Av arrangement innen NOF må nevnes at NOF avd. Buskerud ved Øvre Eiker lokallag for tiende år på rad arrangerte tårnkonkurranse. Averøya hadde flest arter (43) mens Linnesstranda hadde flest individ (563). Les mer om dette på NOF avd. Buskerud sine nettsider.

NOF avd. Oslo & Akershus (NOF OA) fristet med natursti/fuglesti der det var fokus på å registrere flest mulig arter i området rundt Lilløyplassen naturhus på Fornebu. Det kom 60 deltakere til arrangementet som fikk med seg 37 arter i det fine høstværet.

Ellers hadde NOF avd. Vestfold tur til Mølen, NOF Haugaland lokallag dro til Utsira på jakt etter sjeldenheter og NOF avd. Hordaland og Bergen lokallag dro ut til Fedje med styremøter om kvelden og EuroBirdwatch på dagtid. I overkant av 80 arter ble observert.

De totale resultatene fra BirdLife sin EuroBirdwatch viser at det ble registrert nesten fem millioner fugler i de 41 landene som deltok i Europa og Sentral-Asia. Det var over tusen arrangement som trakk rundt 32 000 deltakere. Stær, bokfink og sothøne var de arter som hadde høyeste antall. I våre naboland så registrerte SOF i Sverige 871 000 fugler, med hvitkinngås som vanligste art med 183 577 individer. BirdLife Finland registrerte 1.1 millioner fugler. Også her var hvitkinngås vanligste art med ca. 90 000 individer. Danskene ved DOF deltok ikke i EBW i år.

En meget god presentasjon av resultatene fra EBW finner du her.

Hvitkinngås
Det ble et meget konsentrert trekk av hvitkinngås forbi kysten av Norge forrige helg. Høye temperaturer uten snøfall på Svalbard har gjort at gjessene har holdt seg lenger enn vanlig på øygruppen. Når forholdene endret seg på kort tid, ble sørtrekket mer konsentrert enn normalt, og store antall ble registrert utenfor vestkysten av fastlandet 3.-4. oktober. FOTO: Frode Falkenberg