Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

Bli med på Hagefugltelling 27.-28. januar

Da er tiden kommet for å sjekke hvordan det står til på fuglefôringsplassene rundt omkring i landet. Det er rapportert mye gråsisik og dompap flere steder. Det blir også spennende å se om gulspurven fortsetter sin tilbakegang. Du kan hjelpe oss med å få oversikt over vinterfuglenes situasjon!

Av Morten Ree

Publisert 23.01.2018

• Rapportér fra hagen din her

Hagefugltellingen kommende helg arrangeres i alle nordiske land, og NOF er med for 11. gang. Vi håper som vanlig på stor deltakelse fra ivrige fuglevenner over hele landet. Jo flere deltakere, jo bedre datagrunnlag. Med mange deltakere kan vi se mønstre i bestandsutviklingen for våre vanligste spurvefugler. I tillegg ønsker vi å øke interessen for fugler blant befolkningen ved å skape blest rundt denne fine aktiviteten.

NOF har som vanlig hatt mange henvendelser også denne vinteren fra folk som både har mange fugler på sin fôringsplass, men også noen som har lite besøk av sine fjærkledde venner. Fuglene opptrer i svært varierende antall om vinteren. Vær, vind og mattilgang er nøkkelfaktorer. Vi har over det meste av landet hatt svært vinterlige forhold denne sesongen, med både snø og kulde. Dette betyr ofte at fôringsplassene blir godt besøkt.

Gulspurven har slitt de tre siste årene, og hadde i fjor sin dårligste sesong siden tellingen startet for elleve år siden. Det blir interessant å se om denne tilbakegangen fortsetter også under årets telling. Gulspurven søker helst etter mat på bakken og liker forskjellige frøsorter, og spesielt havre. Den inntar sjelden fuglebrettet, og nesten aldri meisebollene.

Enkelte år opplever Norge å få store forflytninger av fugl fra de store skogene i landene øst for oss. Denne vinteren ser det ut til at det er store flokker med gråsisik som er ankommet. Det er også rapporter om mye dompap i enkelte deler av landet. Det har også vært uvanlig mye trost i våre skoger denne vinteren – først og fremst grunnet mye rognebær. Derfor forventer vi at det blir registrert mer gråtrost enn vanlig, selv om arten ikke direkte oppsøker fôringsplasser.

Selv om det er de 20-25 vanligste artene som er mest interessante faglig sett, så er det alltid spennende å se i den andre enden av artslisten, hvor det som regel dukker opp noen sjeldenheter. Så her gjelder det å ha øynene med seg under tellingen, og gjerne et fotoapparat, kanskje er det nettopp du som får årets største sensasjon!

I alle de ti foregående årene med hagefugltelling har kjøttmeis, blåmeis og skjære vært de tre artene på topp når det gjelder utbredelse. Men ofte skaper de mer uvanlige gjestene den største gleden og spenningen. Det kan være en enslig rødstrupe, en munk, trekryper, gråspett eller en flokk med stjertmeis. For å ha mulighet til å oppleve mange forskjellige fuglearter er det viktig med variert mat på fôringsplassen, og at det finnes mat både på bakken, i trærne og på fuglebrettet. Et tips for å få trekryper er å gni matfett på trestammene, eventuelt å feste fettklumper og meiseboller inntil selve stammen på treet.

Mating av fugler har lange tradisjoner i Norge og interessen øker for hvert år. I dag regner man med at ca. 400 000 nordmenn er involvert i fuglefôring, og disse kjøper ca. 16 000 tonn med villfuglmat årlig. I tillegg er det mange som lager sitt eget fuglefôr, så her snakker vi om store mengder mat. Selv om viltlevende norske fuglearter er skapt for å leve i vårt tøffe vinterklima, så vil nok en fuglefôringsplass gjøre livet enklere for dem og i tillegg gi oss mennesker gode opplevelser og underholdning.

Hagefugltellingen foregår ved at du noterer alle fuglearter du ser, og hvor mange av hver art i løpet av helgen 27.-28. januar. Fortrinnsvis på din fòringsplass, i din hage eller ved ditt hus eller hytte. Du kan også telle med fugler som flyr over området eller som du ser på avstand. Du kan telle en eller begge dager. Du skal notere det høyeste antall du ser på en gang av hver fugleart, og registrere dette her.

Er du forhindret fra å delta akkurat på tellehelgen, så kan du telle en gang i perioden 20. januar til 4. februar.

Gjør dette til en familiebegivenhet – og få gjerne naboer og kjente til å delta. Få med flest mulig så blir dere med å sette ny rekord i både deltakere og antall fugler.

Ta kontakt med fuglevennen@birdlife.no dersom du trenger assistanse.

Fjorårets oppsummering kan leses her.

Besøk NOFs fuglerestaurant her.

 

• Bli med på Hagefugltellingen!

 

 

 

 

Gulspurv
Hvordan går det med gulspurven etter flere magre år? Hagefugltellingen til NOF kan hjelpe til med å si noe om artens utvikling, og da er ditt bidrag sterkt ønskelig! FOTO: Morten Vang / fuglefoto.net
Gråsisik
Det rapporteres stedvis om store mengder gråsisik i Norge denne vinteren, noe vi forventer å se på tallene fra årets hagefugltelling. Men er det nok til å bli med på topp 10-lista? Din telling og ditt bidrag avgjør! FOTO: Jan Erik Røer
Trekryper
Ikke alle opplever å få trekryperen på fôringsautomatene! Sjansen for å få arten i hagen din øker dersom du gnir matfett på trestammene, eventuelt fester fettklumper og meiseboller inntil selve stammen på treet. FOTO: Jan Erik Røer