Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

Bli med på fugletelling i helgen 3.-4. oktober

I helgen arrangeres EuroBirdwatch 2020 over hele Europa! Vi ønsker at så mange som mulig tar med seg kikkert og ser etter fugler. Skriv ned hva dere ser og registrer dette på artsobservasjoner.no før kl. 16.30 på søndag.

Av Morten Ree

Publisert 01.10.2020

Som vanlig første helga i oktober så arrangeres EuroBirdwatch (EBW) blant BirdLife-partnere i Europa og Sentral-Asia. Målet med tellingen er i første rekke å sette søkelys på trekkfugler og bevaring av viktige rasteplasser, men også på fuglekikking og fuglevern generelt.

Årets utgave av EBW vil nok bli preget av Covid-19 i forhold til arrangement hvor flere folk samles. Enkelte steder i Europa kan arrangement trekke flere hundre deltakere, mens vi her i Norge har maksimalt noen titalls deltakere. Da skal arrangementene lett la seg gjennomføre med hensyn til smittevernregler. Vi oppfordrer at så mange som mulig er ute og kikker etter fugl førstkommenende helg 3.-4. oktober. NOF håper det blir aktivitet og arrangement ved fugletårn rundt om i landet i tillegg til eventuelle andre arrangement og turer. Alt av resultater legges inn på Artsobservasjoner - helst før kl. 16.30 søndag for at NOF skal kunne rapportere dette til BirdLife International. Vi gjør en ny oppsummerende rapportering tirsdag ettermiddag, for de som ikke rakk fristen på søndag. Rapport og bilder fra fugleopplevelser, turer og arrangement kan sendes morten@birdlife.no.

De endelige resultatene fra EBW i fjor ble 859 deltakere, ti arrangement og det ble sett til sammen 374 467 fugler. Ringdue toppet listene med 77 123 individer, fulgt av stær og rødvingetrost. Totalt for hele arrangementet så deltok 35 BirdLife-partnere som gjennomført 1089 arrangement, deltakerantallet var 28 920 og det ble registrert nesten 4,3 millioner fugler. Her legger vi merke til at våre naboland Sverige og Finland har flest registrert fugler med 1,3 og 1,2 millioner. De bidrar også sterkt til at hvitkinngås topper listen over flest registrert individer med 918 859. Informasjon og historikk fra EBW finner du her: www.eurobirdwatch.eu

Resultater

Stær
Stær - og en enslig myrsnipe - i farta! Er det stærens tur til å bli mest tallrike art under EuroBirdwatch 2020? FOTO: Arnt Kvinnesland
EBW logo
Det er klart for sesong 27 av EuroBirdwatch – bli med du også! FOTO: BirdLife International