Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

Hagefugltellingen 2021: svarttrost er årets listeklatrer

Vi er fortsatt midt inne i Hagefugltellingen 2021, og regner med at omtrent to tredjedeler av rapportene har kommet inn til nå. Kong Vinter har satt sitt preg på årets telling, men det har ikke vært til hinder for over ti tusen hagefugltellere. Den største overraskelsen så langt er svarttrosten!

Av Frode Falkenberg

Publisert 02.02.2021

Hagefugltellingen 2021 går over perioden fra 23. januar til 7. februar, der helga 30. til 31. januar er da folk flest rapporterer fra sine hager. Det ligger an til rekordoppslutning rundt tellingen, noe vi i Norsk Ornitologisk Forening er både glade og imponerte over. I år har det meste av landet fått smake på skikkelig vinter, med både kuldegrader og snø. Dette har ført til at noen arter har vist seg mer hyppig enn tidligere.


Svarttrost hann på fôringsplass. Foto: Frode Falkenberg.

Svarttrost og rødstrupe med rekordopptreden

Svarttrosten er årets store listeklatrer! Aldri før har den blitt påvist i så mange hager som i år, ei heller med flere individer. Den flotte trosten har til nå blitt observert i 5 600 hager, med hele 24 000 individer. Det har ført til at svarttrosten nå ligger på fjerde plass over de mest utbredte hagefuglene i landet. I fjor havnet den på 9. plass. Det samme gjelder den lille rødstrupa. Akkurat nå ligger den på 6. plass, da den har blitt funnet i 44 % av hagene (4570), med ca. 1,5 individ av denne kvikkasen i hver hage. For både rødstrupe og svarttrost har vinterforholdene mye å si for opptreden i hager. Når marken blir dekket av snø og is, forsvinner deres normale jaktmarker. Næringsgrunnlaget ligger dekket av snø, og fuglene må finne andre løsninger. Da er fôringsplassene i norske hager et velkomment innslag.

Fraværende invasjonsarter

Ser man på antall fugler per hage så er ikke 45 individer så mye å skryte av i historisk sammenheng. Gjennomsnittet i perioden 2008-2020 er 54 fugler per hage. Denne relativt store nedgangen i antall fugler skyldes i første rekke at vi i vinter ikke har hatt de klassiske invasjonsartene på besøk. Finkefuglene gråsisik, grønnsisik og bjørkefink er nærmest fraværende. Dette er arter som kan besøke hagene i hopetall når de er i Norge, og har stor påvirkning på antallet fugler rapportert under tellingen.

Du kan telle fram til søndag 7. februar

Hagefugltellingen varer fram til førstkommende søndag, 7. februar. Så om du ikke har fått talt dine hagefugler, er det mer enn nok tid til å gjøre det. Sett av en times tid eller mer en av dagene, og rapporter fuglene du ser på fuglevennen.no. Alle bidrag har like stor verdi, selv om du skulle ha få eller mange fugler. Jo flere som rapporterer, jo bedre grunnlag har vi for å vurdere hvordan det står til med våre vanligste hagefugler om vinteren.

En mer inngående analyse av Hagefugltellingen vil bli publisert i slutten av neste uke.

Trender fra Hagefugltellingen i perioden 2008-2021