Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

EuroBirdwatch 2021

Helga 2.-3. oktober arrangeres EuroBirdwatch 2021 over hele Europa samt i Sentral-Asia. Vi ønsker at så mange som mulig tar turen ut og ser etter fugler også her til lands. Skriv ned hva du ser og registrer dette på Artsobservasjoner før kl. 16.30 på søndag 3. oktober.

Av Morten Ree

Publisert 28.09.2021

Som vanlig så arrangeres EuroBirdwatch (EBW) første helga i oktober blant BirdLife-partnere i Europa og Sentral-Asia. Målet med tellingen er i første rekke å sette søkelys på trekkfugler og bevaring av viktige rasteplasser, men også fuglekikking og fuglevern generelt.

Vi oppfordrer at så mange som mulig er ute og kikker etter fugl den aktuelle helga, og at det blir aktivitet og arrangement ved fugletårn rundt om i landet i tillegg til eventuelle andre arrangement og turer. Alt av resultater legges inn på Artsobservasjoner helst før kl. 16.30 søndag. Dette for at NOF skal kunne rapportere resultatene til BirdLife innen tidsfristen søndag ettermiddag. Vi gjør en ny oppsummerende rapportering tirsdag ettermiddag, for de som ikke rakk fristen på søndag. Rapport og bilder fra fugleopplevelser, turer og arrangement kan sendes til morten@birdlife.no.

De endelige resultatene fra EBW i fjor her til lands ble 817 observatører, og det ble sett til sammen 298 871 fugler fordelt på 242 arter. Kortnebbgås toppet statistikken som vanligste art med 58 047 individer, foran grågås, gråtrost og stær. I fylkesligaen toppet ikke uventet Rogaland med 176 arter foran Trøndelag (158) og Agder (145).

Totalt for hele arrangementet så deltok 35 BirdLife-partnere med 1089 arrangement, deltakerantallet var 28 920 og det ble registrert nesten 4,3 millioner fugler. Her legger vi merke til at våre naboland Sverige og Finland har flest registrerte fugler med 1,3 og 1,2 millioner. De bidrar også sterkt til at hvitkinngås topper listen over flest registrert individer med 918 859.

 

Bjørkefink
Bjørkefinken opptrer normalt i store antall når EuroBirdwatch (EBW) går av stabelen. Flere melder om mye bjørkefink også i høst – vil det holde seg til den første helga i oktober? FOTO: Frode Falkenberg
EuroBirdwatch 2021
Det er klart for sesong 28 av EuroBirdwatch – bli med du også! FOTO: BirdLife International