Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

Hagefugltellingen 2022: bjørkefink dominerer

Vi er fortsatt midt inne i Hagefugltellingen, og regner med at omtrent tre fjerdedeler av rapportene har kommet inn til nå. Det milde været har satt sitt preg på store deler av landet, men det har ikke vært til hinder for over ti tusen hagefugltellere. Her følger en kort statusrapport.

Av Frode Falkenberg

Publisert 31.01.2022

Hagefugltellingen 2021 går over perioden fra 24. januar til 6. februar, der helga 29. til 30. januar er da folk flest rapporterer fra sine hager. Det ser ut til å bli rekordoppslutning rundt tellingen. I år har store deler av landet hatt en fuktig og mild værtype. Dette har ført til at noen arter har vært mer fraværende enn i kaldere og mer snørike vintre.

Bjørkefink i hopetall

Årets mest tallrike art ser ut til å bli bjørkefinken. Det har aldri skjedd før. I vinter har den fargerike finken inntatt foringsplasser i nesten hele Norge. Den har lokalt vært ekstrem tallrik, og mange har hatt besøk av over 200 fugler samtidig! Forrige toppår for arten var i 2020, da ca. 16 % av hagene hadde besøk av den. Da var det 15 fugler på hver foringsplass som hadde bjørkefinkbesøk. I år har hele 40 % av hagene i tellingen hatt besøk av gjennomsnittlig 18 bjørkefinker! Vi er spent på hvordan dette ender.

En mild værtype gir færre fugler

Ser man bort fra de frøspisende invasjonsartene, som bjørkefink og grønnsisik, ser årets Hagefugltelling så langt ut til å bli ganske moderat. For en del arter er forekomsten betraktelig lavere enn i fjor, som for eksempel svarttrost og rødstrupe. Når været er mildt og bakken bar, finner disse to artene mer enn nok mat andre steder enn på foringsplasser.

Du kan telle fram til søndag 6. februar

Hagefugltellingen varer fram til førstkommende søndag, 6. februar. Så om du ikke har fått talt dine hagefugler, er det mer enn nok tid til å gjøre det. Sett av en times tid eller mer en av dagene, og rapporter fuglene du ser på fuglevennen.no. Alle bidrag har like stor verdi, selv om du skulle ha få eller mange fugler. Jo flere som rapporterer, jo bedre grunnlag har vi for å vurdere hvordan det står til med våre vanligste hagefugler om vinteren.

En mer inngående analyse av Hagefugltellingen vil bli publisert i slutten av neste uke.

Trender fra Hagefugltellingen

Bjørkefink
Bjørkefinken har aldri før vært så tallrik under Hagefugltellingen som i år. Trolig vil vi ende opp med at 40 % av hagene hadde besøk av arten, og den kommer ofte i store flokker. FOTO: Frode Falkenberg
Rødstrupe
Det milde været i store deler av landet har gjort at rødstrupe i mindre grad trekker inn til hagene, enn når det er mer snø og kulde. Det betyr ikke at arten gjør det dårlig, heller tvert imot. FOTO: Frode Falkenberg